Nije tajna da su ocat, soda bikarbona, limun, alkohol i eterična ulja čarolija s kojom možete i uštedjeti na skupim proizvodima, a svoj dom istodobno učiniti svježim i čistim, dezinficiranim.

Trgovine su pune raznih proizvoda u šarenoj plastici i svaki od njih garantira savršenu učinkovitost s poboljšanom formulom. Naime, formula koju su koristili prošle godine i koja je također bila sjajna, sada je tek blijeda slika onoga što je trenutno u ponudi. Nije li dovoljno samo pogledati upozorenja na tim proizvodima o štetnosti za kožu, da ne spominjem one s mrtvom ribicom koji ukazuju na golemu štetnost za okoliš.  Ako ste se pitali ima li neko drugo rješenje, bilo da želite jednostavno smanjiti količinu plastike koju kupujete, bilo da želite uštedjeti ili jednostavno ne želite unositi toliku količinu toksina u svoj dom i kasnije ju ispuštati u odvod. Pa, ako ste se pitali – odgovor je da ima. Ima drugo rješenje i sastojci za njega su nam na dohvat ruke. Nije to neka novost, posebno ako ste se našli na nekom roditeljskom forumu. Nije tajna da su ocat, soda bikarbona, limun, alkohol i eterična ulja čarolija s kojom možete i uštedjeti na skupim proizvodima, a svoj dom istodobno učiniti svježim i čistim, dezinficiranim.

Litru alkoholnog octa možete naći u svakoj samoposluzi po cijeni ne većoj od 10,00 kn (puno sam rekla, znam da ima i po tri kune). Pola kilograma sode bikarbone također nađete za ispod deset kuna. Po alkohol treba poći u ljekarnu. No, moja je none uvijek prozore čistila s nekom rakijom, lozom, za koju bi svi rekli da nije poseban užitak za piti. Tako da se i tome može doskočiti. Nije tajna da se radi o dezinficijensu. 

Moj recept za svakodnevnu primjenu 
U posudu sa štrcaljkom ulijem: – 2 dl vode – 0,5 dl alkoholnog octa – desetak kapi eteričnog ulja limuna (a može i ružmarina, peperminta… ) Ovu mješavinu koristim za svakodnevne intervencije i nezgode po kući. Poprskam kuhinjske površine ili navlažim na krpicu i prebrišem uređaje.  Za kupaonicu uvijek dodam i 1/4 dl 70% alkohola za dezinfekciju.  Ako ćete raditi manju količinu, u mješavinu se može dodati i sok limuna.  Miris octa i alkohola se neće zadržati, čak i ako niste stavili eterično ulje u mješavinu.