Ukrasi za božić od tkanina
Ukrasi za Božić od tkanina

Etsy dućan imam već nekoliko godina. U isto vrijeme sam registrirala i Dawandu, također platformu za prodaju rukotvorina, koju sam uvijek nekako zanemarivala. Razgovarajući s kolegama i kolegicama koji vode uspješne Etsy trgovine, svi se slažu u jednom -božićnoj noćnoj mori zvanoj pošta i slanje paketa u adventsko doba u Ameriku. Svjesni su rizika, da će biti nezadovoljnih kupaca zbog izgubljenih pošiljki, nestalih pošiljki, zakašnjelih poklona. Jasno, to je doba godine koje svi čekaju, i na kraju imaju računicu za tih nekoliko povrata koje će napraviti.

Budući da ja svoju prodaju rukotvorina vodim iz hobija, u svoje slobodno vrijeme, nisam se nikada odlučila na ovu avanturu, zbog silnog stresa koje taj segment slanja donosi. Obično svu trgovinu zatvorim s 15. studenog, a za Hrvatsku negdje do 15. prosinca mogu garantirati da će proizvodi stići. No, budući da sam se ove godine prilično na vrijeme pripremila s božićnim asortimanom, odlučila sam se ta ovu avanturu koju sam do sada izbjegavala, ali ipak sam se ograničila na europsko tržište. Za razliku od poznatije i globalno prisutnije platforme za trgovinu rukotvorina Etsy.com, Dawanda je osnovana u Njemačkoj i orijentirana je na Europsko tržište. Na Dawandi se prodaju rukotvorine, unikatni komadi, sve vezano uz to kao i pribor, sirovine, tkanine, a prodavač može biti svatko.

Europski jezici

Kako se radi o europskom tržištu tako Dawanda nudi da svoj dućan i ponudu prevedete na neke od europskih jezika, to su njemački, francuski, španjolski, nizozemski i talijanski te naravno engleski. Ovdje je važno napomenuti ako se krene od engleskog portala Dawande: en.dawanda.com, proizvodi će biti prikazivani samo na engleskom portalu. Ako prevedete pojedine proizvode na neki od ponuđenih jezika, primjerice njemački: de.dawanda.com – a kupac pretražuje njemačku inačicu portala, vaši će proizvodi biti vidljivi i tamo. Često se u raznim analizama govori da je upravo njemačko tržište ovdje najzastupljenije, preko 50% posjeta, zatim Poljska, Španjolska.

Kako definirati troškove poštarine

Poštarina se definira po svojoj težini u nekoliko razreda. Primjerice do 50 grama, od 51- 100 i tako dalje, što se može naći na stranicama Pošte. Prema tome treba i proizvode tako grupirati, dodati još težinu ambalaže, pakiranja. Cijene troškova su jedinstvene za pojedine grupe zemalja, tipa za zemlje EU, za europske zemlje koje su izvan EU, za ostatak svijeta. Ako se želite ograničiti za pojedino tržište, recimo Europsko, onda definirajte troškove slanja samo za ove zemlje. To će onemogućiti nekome iz ostalog dijela svijeta da upotpuni narudžbu. Dawanda ima opciju definiranja raznih profila slanja koji se kasnije mogu pridruživati pojedinim proizvodima, što ovaj, naizgled kompliciran posao čini lakšim.

Kako odrediti cijenu proizvoda

Jasno je da su mnoge sirovine za izradu rukotvorina jeftinije kod nas nego u većini europskih zemalja, pa bi i cijena konačnog proizvoda mogla biti manja nego ona izrađena u nekoj europskoj zemlji. Isto tako prije postavljanja cijene proizvoda trebalo bi istražiti tržište i vidjeti koliko se cijene takvi ili slični proizvodi u drugim dućanima. Postavljajući prenisku cijenu šansa je da vas neće shvatiti ozbiljno. Treba naći mjeru. Također imati na umu niz troškova koji će se putem pojaviti, od same cijene oglasa, provizije portala, konverzije valute i kasnijih troškova bankovne transakcije.

Pravni okvir

Važno je svakom kupcu da ima neku sigurnost. Prema zakonu koji je na snazi za cijelu EU je da se kupac ima pravo predomisliti u roku od 14 dana, bez da za to ima poseban razlog. O tome govori EU Direktiva 2011/83/EU, koju svakako proučite prije plasiranja proizvoda na EU tržište. Popunite i ostala polja koja opisuju uvjete kupnje, a ponuđeni su u izborniku postavki dućana. Što više informacija o kupovini, proizvodima i sebi ponudite – to čini vaš dućan i ponudu vjerodostojnijom.

Već sam pisala na svom blogu o tome kako prodavati rukotvorine on-line. Jako je važno i kako predočiti proizvod i kako ga opisati. Fotografije su tu ključne – pročitajte na blogu post o tome. Dawanda nudi prezentaciju četiri fotografije, pa gledajte da su one reprezentativne. Potrudite se da barem jedna pokazuje neki detalj proizvoda u krupnom planu, a poželjno je i vidjeti predmet u upotrebi ili u nekom stvarnom okruženju. Što se tiče opisa, na Dawandi se držite kratkih i jasnih rečenica, posebno ako ćete ih prevoditi na druge jezike. Ponudite osnovne i važne informacije, a vodite računa o ključnim riječima kako bi vas sustav prepoznao u tražilicama. Sretno i javite iskustva i pitanja ili podijelite adresu svog dućana na FB stranici od 100 bofora, pa da se međusobno posjetimo!

Objavljeno na: večernjakovoj blogosferi