U ovom postu ću pokazati kako isplesti pletenice od sedam niti uz pomoć jednostavnog alata. Pletenice na ovaj način mogu plesti i najmanji prstići i upravo zato je ovo sjajna metoda. Omogućuje i najmlađima da osjete kako je to raditi s pređom i vlastitim prstima stvoriti nešto.

Pletenje pletenica

Jednom kada su moje cure savladale ovu vještinu, krenule su se nizati narukvice prijateljstva, dugački označivači stranica… kućica za lutke je osvanula u posebnim dekoracijama.

 Za početak je potreban kotač za pletenje kojeg u osnovi možete napraviti od kartona. Kada vam se ova brzo usvojena vještina svidi, možete napraviti dugovječnije verzije korača od debljeg komada filca ili čak od drveta. Ovi moji su od 3 mm debelog filca.
Kotač neka bude od prilike 6 do 8 cm promjera s rupom u sredini oko 1 cm širine. Potrebno je napraviti osam utora po 45°odmaka. Osam utora za sedam niti.

Predložak za izrezivanje kotača za pletenje

Pređa: potrebno je sedam niti pređe. To može biti vuna, pamuk… što god imate. Može čak biti i konac za vezenje. Ako imate deblju pređu, morat ćete prilagoditi kotač da ima veće utore.
Za početak, ja bih savjetovala ne tako tanku pređu. Samo iz razloga da bude prije gotova. Djeci je jako važno, posebno u današnje doba, da se čim prije vide rezultati. Tako će se deblja vuna lakše i prije plesti u pletenicu od tanje.

Odrežite sedam niti pređe i zavežite ih u čvor. Duljina niti se računa od prilike da konačnoj duljini koju želite dobiti dodate još 1/3. Ako želim da bude u konačnici nešto dugačko 15 cm, izrezat ću niti duljine 20 cm. Ovo je vrlo okvirno. Uvijek je bolje imati više pređe, nego da ostanemo bez nje.

Sedam niti je vezano u čvor i krećemo!

Provuci čvor kroz središnju rupu i uredno razdvoji sedam niti, svaku u svoj utor.

Jedan utor je prazan.

Treću nit od utora desno uzmi i prebaci ju u prazan utor.

Možeš okrenuti kotač da je prazan utor ispred tebe i ponovno uzeti treću nit desno od praznog utora i prebaciti ju u njega.

Smeđu nit prebaciti na slobodan utor
Tamno zelenu nit prebaciti u slobodan utor

Ponavljaj isto i svako toliko povuci pletenicu prema dolje da bi se moglo nastaviti uredno plesti.

Pletenica u nastajanju

U biti nije bitno hoće li se okretati u lijevom smjeru ili desnom, važno je da se odabrani smjer drži do kraja.
Isto tako probaj raditi na način da prebacuješ drugu nit od utora ili četvrtu… i ovdje je važno da se odabranog broja držiš do kraja. Svaka opcija ima drugačiji izgled. Isprobaj ih.
Isto tako će pletenica od tankog konca, kao onog za vezenje biti drugačijeg izgleda od one rađene s debljom pređom.

Izvrsna zanimacija, a potrebno je toliko malo. Jednostavno se spremi u džep ili ruksak i eto zanimacije na izletu ili planinarenju za vrijeme odmora. Nedavno smo na Grafičaru, nakon zaista napornog ljetnog uspona, baš s gustom sve tri uzele pletivo u ruke i napravile par krugova.