Soap bubbles, recept za balone od sapunice
Soap bubbles, recept za balone od sapunice

Ako želite pravu zabavu s mjehurićima od sapunice, ne možete se zadržati na maloj puhalici s kioska. Ljeto je i pravo je vrijeme da napravite neke ozbiljne balone!

Prvo recept za sapunicu s kojim ćete i uštedjeti.
Ljeti, ako ikada baloni su beskrajna zabava. Međutim, ako malo bolje pogledate nimalo jeftina. Preračunamo li koliko bi koštala jedna litra sapunice koju kupujemo u malim puhalicama za balone doći ćemo do iznosa od preko 45 kn po litri ili čak više, ako su na puhalici neki atraktivni likovi. No, ako želite pokazati pravu zabavu s mjehurićima od sapunice, ne možete se zadržati na maloj puhalici s kioska.

Ljeto je i pravo je vrijeme da napravite neke ozbiljne balone!

Prvo recept za sapunicu! Jasno nam je svima, odavno već da Čarli i ostali deterdženti s kojima smo u djetinjstvu uredno radili balone, danas ne funkcioniraju. U njima nema onog nečeg… Ili… U stvari ne znam je li problem u tome što mi nismo znali za bolje. Bili smo sretni s ono par balona što bi izletjelo iz puhalice i puhali bi dalje.
Sada vidim da ako ne izleti barem deset balončića – djeca se već pitaju što nije u redu. Zato je potrebno doraditi osnovu, koja je i dalje sapunica za pranje suđa.

Jučer smo u prekrasnom Zagorju testirali nekoliko recepata i zaključak je da svi funkcioniraju. Baloni koji izlaze iz puhalice su postojani, ne pucaju i daju se fino oblikovati. Probali smo raditi s užetom i velike balone i tu se pokazao recept za “Stvarno velike balone” kao najbolji.

Soap bubbles, recept za balone od sapunice
Soap bubbles, recept za balone od sapunice

Osnovni recept je u omjeru 1:8

SASTOJCI:
10 ml tekućeg deterdženta za pranje suđa
10 ml običnog bijelog kristal šećera
80 ml tople vode
1. korak: Lagano promiješati šećer i toplu vodu, da se otopi šećer
2. korak: Umiješati deterdžent
3. korak: Ostaviti neko vrijeme da se smjesa prožme i slegne.

Treći korak neka traje što dulje to bolje. Možda čak i preko noći. No, ako ste nestrpljivi ili niste ovo planirali, može se i ovaj korak preskočiti, bit će zadovoljavajuće.
Važno je djeci nekako objasniti da ne mućkaju previše smjesu. No, čini se da sva djeca dolaze s nekim urođenim osjećajem da kad im ne idu baloni, kako su oni zamislili da još samo malo promućkaju puhalicu i da će biti bolje. Međutim, ne bude.

Za poboljšanje gornjeg recepta može se dodati malo praška za pecivo i (ili) glicerina. Pazite i vi kada dodajete prašak za pecivo da lagano miješate da ne izazovete previše pjene. Za probu sam isprobala i osnovni recept bez šećera, s malo glicerina (žličicu).

Soap bubbles, recept za balone od sapunice
Soap bubbles, recept za balone od sapunice

Recept za stvarno velike balone
Za stvarno velike balone našla sam recept u omjeru 1:6
SASTOJCI:
10 ml tekućeg deterdženta za pranje suđa
10 ml gustina (onog za kolače)
60 ml tople vode žličica glicerina žličica praška za pecivo
Prvo otopiti gustin u vodi, a zatim dodati ostale sastojke. Važno je da miješajući ne stvorite previše pjene.
Ostaviti da odstoji barem sat vremena uz povremeno miješanje kako bi se gustin koji se nataloži na dnu posude otopio. Napravila sam i jednu varijaciju osnovnog recepta, tako da sam u tekući deterdžent za pranje suđa dodala samo žlicu glicerina.
Pročitala sam još da smjesa koju smo dobili s vremenom postaje sve bolja. Tako bi bilo najbolje, posebno ove s gustinom, povremeno promiješati i držati na hladnom nekoliko sati prije upotrebe.

Zaključak je da sve tri kombinacije funkcioniraju. Svaki recept je po nečemu drugačiji, a baloni su postojani i dugo se zadržavaju. Jasno je da ni jedna sapunica nije tako dobra kao ona kupovna s kojom ispuhujemo preko desetak balončića i s njom se mogu napraviti zaista veliki baloni iz prve i svaki put.

Soap bubbles, recept za balone od sapunice
Soap bubbles, recept za balone od sapunice

Koji deterdžent koristiti? U osnovi, probajte prvo s onim koji imate doma. Jednom kada pronađete savršen omjer na manjoj količini ovisno koji deterdžent koristite recept možete razmjerno povećati i umiješati u teglici za zimnicu. Teglica od 700 ml se pokazala najpraktičnijom.

Gdje naći glicerin? Glicerol, glicerin se može naći u ljekarnama kao galenski proizvod. U Zagrebačkim gradskim ljekarnama ga se može dobiti u bočici, pakiranju od 60 g, po cijeni oko 12 kn. To će biti sasvim dovoljno za ove recepte.

Ekološka varijanta? Naravno, ako koristite ekološki deterdžent, dodajući ostale sastojke iz provjerenog izvora, dobili ste i takav konačan proizvod. Sve ovo držite izvan dohvata male djece i brinite za njihovu sigurnost!

Veselo puhanje!

Objavljeno na blog.vecernji.hr: https://blog.vecernji.hr/100bofora/napravite-sami-sapunicu-za-puhanje-balona-s-nekoliko-testiranih-recepata-10344 – blog.vecernji.hr