beeswax voskomot @butterfly.mornings
beeswax voskomot @butterfly.mornings

 

Želite li smanjiti količinu plastike koju svakodnevno trošite i bacate, imam super ideju. Krpice od voska ili kako moja prijateljica kaže – voskomot !

edan korak prema smanjenju plastike u domaćinstvu je da smanjimo i njen unos u naš dom. To možemo pametnom kupovinom. Treba biti izbirljiv i gledati već u trgovini kako dati prednost pametno upakiranim proizvodima. Bilo da je riječ o kupovini većih pakiranja, što je često i jeftinija opcija, ili jednostavno da damo prednost krutom sapunu ispred tekućeg, jer je ovaj prvi zamotan u papir… Drugi korak je da smanjimo korištenje jednokratne plastike u svakodnevici. Plastične vrećice, jednokratne folije… Trudimo se i nosimo ručak na posao, djeci užinu u školu i onda to zamotamo u plastiku, koja je često jednokratna i bacamo ju isti dan. Krpice premazane pčelinjim voskom To su šarene i vesele krpice koje će sačuvati polovicu limuna, sir da se ne pokvari, sendvič da ostane svjež… Narezano povrće ili voćka kada se omota u voštanu krpicu zadržava svježinu.

 


Okruglo rezane su sjajne za prekrivanje tanjura ili posuda s ostacima hrane. Izrađuju se utiskivanjem jestivog pčelinjeg voska u pamučne tkanine. Tako izrađene tkanine su vodonepropusne, ali prozračne. Održavaju se vrlo jednostavno. Za pranje se preporučuje blagi deterdžent i ispiranje u mlakoj ili hladnoj vodi. Toplina vode može otopiti vosak, pa će ga posljedično manje biti na krpici. Stoga nemojte ih koristiti ni za vruću ili toplu hranu. Također nije preporučljivo za vrlo kisela jela… Osušimo ih na zraku, opet ne previše na suncu ili nekom izvoru topline, da se vosak ne bi rastopio. Koliko će trajati jedna krpica, ovisi o tome koliko je često koristite i kako je perete. Već dotrajale krpice se mogu ponovno vratiti u proces premazivanja voskom i tako im se udahne novi život.

 

Instagram @butterfly.mornings: https://www.instagram.com/p/BoPbx0rgH7H/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Objavljeno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/krpice-od-pcelinjeg-voska-za-svakodnevnicu-koje-dise-bez-plastike-10438 – blog.vecernji.hr