Kreativnost i djeca
Kreativnost i djeca

Kada živite na četvrtom katu bez dvorišta, za održivu kreativnost s djecom morate imati dobar plan. Evo pet stvari koje uvijek imamo u svojim kreativnim izletima za nered pod kontrolom.

Prije nego krenete u određenu kreativnu avanturu pobrinite se za suzbijanje nereda. Iako je on neizbježan i, u stvari često je i pokazatelj dobre zabave i oslobođene kreativnosti, neke granice moraju postojati. Prvi korak poduzmite već prije nego se krene raditi. Prostor mora biti u najboljem mogućem redu. To podrazumijeva da sve što se prije radilo da se pospremi, stavi na svoje mjesto. Čak i alati i pribor koji ćemo možda opet koristiti. Najbolje je da sve stoji na svom mjestu. Održavanje urednog pribora koji je stalno dostupan djeci i nama je ključan u svakodnevnoj kreativnosti. Neke ideje o tome možete pogledati ovdje – Kreativnost na dohvat ruke.

Kada živite na četvrtom katu bez dvorišta, za održivu kreativnost s djecom morate imati dobar plan.

Evo pet stvari koje uvijek imamo pri ruci u svojim kreativnim izletima.

1. Pregače
Apsolutni broj jedan. Pregača je osnovni predmet, bez kojeg se ne započinje niti jedan posao. U ranoj dobi pregača predstavlja i više od same zaštite od mrlja. Sam trenutak stavljanja pregače predstavlja početak jedne radnje, nove uloge koju dijete preuzima i koja traje dok se pregača ne skine. Za koju ćete se pregaču odlučiti, ovisi o tome čime se više volite baviti. Ako ste posebno zainteresirani bojanjem, slikanjem i slično – odabir bi mogao pasti na nepropusne pregače. No, za svaku priliku tu su obične pamučne, koje se mogu prati u perilici i na 60°C. Meni je posebno drag kroj Montessori pregače – “pomozi mi da sam”. Već sam o njoj pisala i mogu reći da smo ju dobro iznosili i da ih još uvijek rado koristimo. To su pregače za uzrast od tri godine, koje dijete može samo obući i svući obzirom na to da se ne vežu na leđima nego imaju čičak traku na pasu, dok dio koji ide preko glave je elastičan.

2. Veliki podlošci i podmetači
Podlošci, naravno veliki podlošci. Mogu to biti i obični stari plastični podmetači koji smo koristili za jelo, pa prije nego ih se da na reciklažu, dobro će poslužiti u ovoj ulozi. Lako se peru, to je važno. Oni su dobra zamjena ako ne želite prekriti cijeli stol zaštitnom prekrivkom. A i tada, kada dodijelite svakom djetetu svoj podložak, dodijelili ste mu u njegov radni prostor. Trogodišnjacima to jako puno znači, vjerujte mi. Osim tih običnih plastičnih podložaka, zanimljive su takozvane elastične daske za rezanje (IKEA naravno 2 kom za 9,90kn). Na njima je zgodno rezati, bez bojazni da ćete lako probiti podlogu i oštetiti stol.

3. Pladnjevi
Nikad dosta pladnjeva. Velikih pladnjeva, malih pladnjeva, dubokih pladnjeva. Koristimo ih stalno. Zgodni su prvenstveno jer drže stvari na okupu. A najzgodniji su u trenucima kada se aktivnost iz nekog razloga treba odgoditi ili prekinuti. Sve se uredno grupira na jedan ili dva pladnja i stavi sa strane, spremno za nastavak.

4. Stare krpe
Uštedite na kilometrima jednokratnih kuhinjskih ručnika i maramica tako da čuvate staru odjeću koja može poslužiti za ovu svrhu. Kada razmislite, koji to komad stare odjeće ne može poslužiti kao stara krpa? Pripremite te stare krpe tako da ih izrežete na manje i veće komade, riješite ih eventualno zatvarača, debelih šavova i slično. Kada ih odlučite, uvjetno rečeno, oprati dovoljno ih je isprati i osušiti. Pozdravite se s njima kada odsluže par krugova.

5. Sredstvo za čišćenje u štrcaljci
Napravite sami priručno sredstvo za čišćenje u kombinaciji vode, octa.možda limuna i nekog eteričnog ulja . Držite ga u plastičnoj štrcaljci na dohvat ruke (daleko od dohvata djece, jasno). U kombinaciji sa starim krpama prostor će biti za tren čist. Veselo stvaranje

Objavljeno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/zadrzite-nered-pod-kontrolom-pet-stvari-koje-morate-imati-u-kreativnom-setu-10354 – blog.vecernji.hr