Svi donosimo neke važe odluke početkom godine. Neki se šale pa kažu da su to odluke koje traju do veljače. Ja ne mislim da to tako treba biti. Zato vas pozivam da pronađete 10+ svježih, zdravih odluka. Ekoloških odluka. Pa krenimo!

1. Smanjiti korištenje papirnatih ubrusa i maramica.

Ako to znači da treba kupiti i set krpa više, u redu. Set krpa. Osim financijske uštede koja će se dugoročno ostvariti, korištenje platnenih ubrusa, maramica će uvelike pridonijeti i generalnom osjećaju da činimo nešto dobro prvenstveno za nas same, za naš zdravi dom i okoliš. Za čišćenje šminke, lica, brisanje šmrkavih nosića mogu se koristiti platnene blazinice ili maramice. Njihovo održavanje je praktički isto kao i održavanje ručnika…

platnene maramice
platnene maramice
Naranče u platnenoj vrećici
Naranče u platnenoj vrećici

2. Obožavati svoju platnenu torbu za kupovinu i potpuno odustati od plastičnih vrećica.

Sjećam se kad nam je na faksu na temu polimera profesor objašnjavao kako samo ova mala kuglica koju drži na dlanu može biti sirovina za tisuće vrećica… A ja sam samo zamišljam tisuće vrećica kako vjetar razbacuje uokolo po moru livadama, šumama… Uglavnom, ne treba dodatno raspravljati. Vrećice su out! Kao i slamke i ostala plastična ambalaža.

3. Staviti kvalitetu ispred kvantitete kada se radi o kupovini nove odjeće.

Suzdržati se bar na nekoliko mjeseci ili do ljeta kupovine odjeće iz trgovina koje nose nimalo laskav epitet brze mode, “fast fashion” . Jedna od najvećih zagađivača trenutno je tekstil. Kupiti jedan dobar komad koji će mi trajati umjesto tri jeftina. Uzeti iglu i konac i pretvoriti neki stari komad odjeće u ponovno nosiv.

4. Proučiti prirodna netoksična sredstva za osobnu higijenu i čišćenje doma.

Sigurna sam da ako se malo upustite u istraživanja da ćete naići na niz ideja. Primjerice korištenje eteričnih ulja za osvježavanje prostora umjesto kupovine onih konvencionalni za koje se stalno sumnja da su bogati raznim toksičnim tvarima. Ocat i soda bikarbona čine čudesa kada dođe do čišćenja.

5. Poboljšati energetsku učinkovitost svog doma.

Ako već nemam mogućnosti velikih ulaganja, tu je uvijek recikliranje. Osim papira, plastike, stakla i tekstila na reciklažna dvorišta se mogu odnijeti i metal, elektronički otpad, baterije, stari ljekovi. Od nedavno se na nekim benzinskim pumpama može odložiti i zauljeni kućanski otpad.

6. Nabavljati hranu i namirnice od lokalnih proizvođača. Ovu točku ćete vrlo lako rješiti samo ovim promišljanjem: lokalno i u sezoni. A sljedeći korak bi bio potražit ću čokolade i kave koje nose oznaku Fair Trade. Dati prednost kupovini namirnica koje ne gomilaju bespotrebnu ambalažu.

7. Reći ne kupovini vode iz plastičnih boca! Ovo naravno vrijedi za sve one koji imaju taj luksuz da im prva kiša ne zamuti izvor.

8. Pješačiti ili odvesti se biciklom kraće relacije.

9. Pokušati popraviti prije nego baciti ili reciklirati.

10. Pokušati uzgojiti vlastitu hranu, bar na balkonu. 

Objavljeno na Večernjakovoj bogosferi