Da naslov ne zavara, ne znam hoće li ovo biti godina za kreativce. Ovo je samo još jedan post u nizu koji traje već nekoliko godina, gdje pokušavam iz vlastitog iskustva i svojih saznanja sažeti što nas čeka u novoj godini.

Možda će ovo biti godina u kojoj će se mnogi kreativci konačno odlučiti na taj korak registracije, budući da će ovo biti godina u kojoj će banke prema novom Poreznom zakonu (čl. 114) biti  dužne:

Ministarstvu financija dostavljati podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja i građana, uključivo i podatke o prometu tekućih računa i štednih uloga.

Novosti koje donosi 2017. godina je i status “malog poreznog obveznika” koji se briše i time se i sada paušalisti koji do sada nisu morali, morat će provoditi fiskalizaciju gotovinskih računa putem fiskalne blagajne. Sve to od 1.7.2017. godine.

Do sada je bilo uvriježeno mišljenje da je paušalno oporezivanje bolje, jednostavnije nego poslovanje vođenjem knjiga i savjetovalo se. Osim što je zaista jednostavnije vođenje knjiga, primamljivo je bilo i poslovanje gotovinom bez fiskalne blagajne. To je nudilo mogućnost pojavljivanja na sajmovima i sličnim događanjima.
No, sada je zaista potrebno dobro izračunati i napraviti dobar poslovni plan i imati viziju. Podvući crtu i izračunati što je najbolje za vas.

Evo nekoliko linkova na pitanja i odgovore koji mi se možda čine aktualnima.

– Ako sve račune naplaćujem uplatom na račun jesam li dužan nabaviti certifikat od Fine te kupiti naplatni uređaj? – mišljenje Porezne uprave

– Koje su obveze obveznika fiskalizacije? – mišljenje Porezne uprave

Još je jedno pitanje koje se često provlači, a to je trgovina. Ovdje je jedan članak koji jasno razlučuje pojam prodaje (vlastitih proizvoda) i trgovine kao gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe. Pogledajte na Burza.hr.

Pogledajte i ostale tekstove na temu Za kreativce. Obratite pažnju na datume objave!