Je li ovo godina u kojoj ćete ostvariti taj korak? Kao odgovor na sve češća vaša pitanja, odlučila sam napisati nekoliko postova na ovu temu. Odmah ću ovdje reći da sve ovo pišem iz vlastitog iskustva vođenja domaće radinosti i Etsy trgovine.

U ovom prvom dijelu osvrnut ću se na samo kreiranje Etsy trgovine i registracije  Pay Pal servisa, te kako to sve staviti u porezne okvire kod nas.

ETSY je platforma za prodaju i kupovinu rukotvorina, pribora, starih stvari. Ako zamislimo svijet kao globalno selo, Etsy je u njemu jedan veliki sajam. Tako možete imati štand na tom sajmu, ako to poželite i na njemu prodavati svoje rukotvorine.

Što mi treba?
Za registrirati se na Etsy platformi potrebna je e-mail adresa i kreiranje profila. To je dovoljno ako želite samo kupovati. Ako želite otvoriti Etsy trgovinu, od vas će tražiti još da date broj računa na koji će vam stizati uplate kada netko kupi vaš uradak i kako ćete plaćati mjesečne naknade za objavljivanje oglasa i provizije od prodaje.

Ovo je korak na kojem mnogi zapnu. Puno sam puta odgovarala na pitanja – što sad i kako se to kod nas računovodstveno i porezno gleda.

Kako sam gore i rekla – Etsy nije ništa drugo do mjesto za prodaju, ili kupovinu. Tako ako nešto prodate na Etsy platformi, jednako je kao i da ste prodali na bilo kojem sajmu ili slično. Na račun koji ste dali pri registraciji sjesti će novci. Dalje se ta uplata knjiži kao i bilo koja druga uplata.

Kupcima možete ponuditi nekoliko opcija kako mogu kupovati u vašem Etsy dućanu. Jedna je putem Pay Pal-a. Po meni je to najjednostavniji oblik trgovine i preporučila bih ga svakom tko započinje ovu avanturu. Zanimljivo je spomenuti da se transakcije putem Pay Pala ne smatraju gotovinskim prometom. Pay pal je servis za transakciju novaca. Za njegovo korištenje, također se trebate registrirati. Za registraciju je također potrebna e-mail adresa i bankovni račun. To može, ali i ne mora biti isti onaj koji ste registrirali na Etsy platformi. Pay Pal nudi dvije opcije. Obični Pay Pal račun i poslovni Pay Pal račun. Zgodno je otvoriti poslovnu verziju računa i tako imati odvojeno privatne i poslovne kupovine.

Kada ostvarite prodaju svota će sjesti na vaš PayPal račun. Kada se to dogodi, na taj dan vi izdajete račun u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na taj dan.
Za prebacivanje novaca s Pay Pal salda na vaš bankovni račun se naplaćuje naknada, tako je opravdano da ne morate odmah svaku svotu prebacivati na svoj bankovni račun, ali morate izdati račun i knjižiti ga na taj dan. Može se svako mjesec – dva svota sa salda prebaciti na vaš bankovni račun.

Pay Pay će također za svaku svotu koju ostvarite uzeti proviziju i ta se provizija odmah skida s vašeg Pay Pal salda. Budući da ona nikada neće vidjeti vaš bankovni račun, ona se može knjižiti kao trošak u naravi. Također, možete i trgovati sa saldom koji se na Pay Pal računu ostvari.

Postoje i druge mogućnosti koje možete ponuditi za kupovinu u vašoj Etsy trgovini, no za početak moja je preporuka Pay Pal. Kada stvar krene, razmotrit ćete ponude i naknade u vašoj banci i vidjeti što je najbolje za vas.

Da biste sve to stavili u legalne okvire potrebno je registrirati neki oblik poslovanja kod nas. Ovo vas Etsy u ni jednom trenutku registracije neće pitati. Ono što se kod nas nudi je da ili registrirate domaću radinost, obrt ili JDOO. O tome sam već pisala na blogu i kada pretražujete tekstove, svakako pogledajte datume objave, jer kod nas je jedino mjena stalna.

2 thoughts on “Kako otvoriti ETSY trgovinu – dio 1 – porezni okvir”

Comments are closed.