Započnite šivati uz ovaj jednostavan projekt za početnike. Možda bi vas mogla inspirirati želja za uveseljavanjem novih roditelja i bebinih obraščića?

Evo kratki i jednostavan tutorijal za kako napraviti krpice za bljuckanje za bebe. Izvrsno je kod ovoga što se ne mora pazit na točne dimenzije krpica, može se dopustiti da šav ode malo u krivo – još će i veselije izgledati, a umorni (preumorni) roditelji takvo što neće ni primijetiti. Jedino pažnja i trud uloženi u ove krpice će ostati zapamćeni.

Pa krenimo!
Prvo osigurajte kvalitetne materijale.
Gledajte također pri odabiru da su to materijali, boje i uzorci koji će moći podnijeti pranje na visokim temperaturama, tipa 90 – 95 °C. Ja sam uzela frotir (100% pamuk) 300 g/m2. To je bio najtanji koji se nudio u trgovini. I pamučno platno, također 100% pamuk, može kao onaj za posteljine. Popelin je možda pretanak, probajte pod prstima da je fin i mekan-
Ovaj bunt sa slike sam izradila od pola metra frotira širine 140 cm. Tih pola metra sam platila 35 kn. (70 kn za metar). Dok je pamučna tkanina s uzorkom bila 55 kn/m i nje sam potrošila nešto više od pola metra duljine. Tako je ukupan trošak ovog projekta ok 65 kn.
Rezanje!
Režite komade kako vam volja ili kako vam se najbolje čini. Ja sam gledala da mi ostane što manje škarta od frotira, jer je on ipak ovdje skuplji materijal. Savjet za početnike: ako prvi put radite s frotirom – neka tkanina s uzorkom ipak bude površinom nešto veća. Tipa ako imate komad 20×20 cm frotira, tkaninu s uzorkom režite na 21×21 cm. Tako ćete se osjećati sigurnije kada frotir krene bježati pod iglom i rastezati se na krajevima. Ne brinite – jer ovdje se neće ocjenjivati ravni i pravi kutovi  – nego volja i strpljenje uloženo u ove bljuckalice.
Šivanje!
Prislonite mekšu stranu frotira i stranu s uzorkom pamučne tkanine da su prema unutra (1). Osigurajte iglicama (2). Prošijte po rubu ostavljajući otvor za prevrtanje(3). Budite sigurni da ste prije i na kraju otvora prošili koji put  „naprijed-nazad“ i tako osigurali šav. Za sigurniji rad s frotirom, neka vam je frotir s gornje strane. Odrežite rubove, viškove i viškove na uglovima.
Prevrnite komad da je uzorak izvana (4). Dobro pritisnite peglom. Imajući stranu s pamučnom tkaninom s uzorkom s gornje strane prošijte ukrasni šav s kojim ćete ujedno i zatvoriti otvor za prevrtanje koji je ostao.
Dodatna ideja, pri zatvaranju otvora se može umetnuti trakica za vješanje krpica.
Moj je savjet – prije nego poklonite bunt krpica za bljuckanje da ih vi sami jednom zavrtite na visokoj temperaturi u perilici rublja, kako biste bili sigurni da će vaš projekt udovoljiti strogim kriterijima higijene mladih roditelja!
Veselo šivanje!!!

Save