Egipčani su toliko cijenili ovu tkaninu da su ga nazivali mjesečevim tkanjem. Lan je prirodni materijal kojeg je i teško dobiti, ali jednako je teško od njega izrađivati stvari. Međutim, finalni proizvod koji dobijete nadmašuje sve. Izdržljivost, kad je u pitanju nosivost i čvrstoća. Lakoća i prozračnost kada nosimo laganu odjeću. Naravno i cijena koja to na koncu mora zaokružiti.

Kako bi se olakšala izrada i šivanje mogu se koristiti i mješavine s pamukom ili poli-mješavine. Međutim, koristiti proizvode od 100% lana, gdje je to moguće – ipak će dati dodatnu notu i interijeru, ali i oplemeniti primjenu. Nećete pogriješiti.  Koristeći lan kao materijal za korpu za kruh, produljujete svježinu namirnicama.

 

Odmah problem s kojim se susrećemo nakon prvog pranja lana (kojeg smo kupili na metraži), je da on uopće ne sliči onome što smo kupili. A kupili smo finu, glatku tkaninu, a sa sušila skinuli zgužvanu, naboranu tkaninu. Savjet za glačanje lana je da ga navlažite ili poprskate vodom. Još bolje bi bilo da ga vlažnog skinete sa sušenja nešto ranije i tako opeglate.
Tako fino ispeglanu tkaninu krenete rezati i… i čini vam se da biste ju opet iznova trebali peglati i glačati jer jednostavno nije ravna. To je lan! Njegovo tkanje čine tanke i debele niti, deblje i jako tanke. One nam smetaju da ga režemo ravno.
Evo malog trika: kako rezati lan po ravnoj liniji.
Odmjerite gdje želite rezati i na tom mjestu paralicom izdvojite jednu nit.
Odmjerite gdje želite rezati i na tom mjestu paralicom izdvojite jednu nit
Izvucite dovoljno da možete rukom potegnuti. Vidjet ćete kako vam se otvara ravna linija, a materijal se nabora. Izvucite cijelu nit, ona će vam pucati, bit će na mjestima deblja ili tanja.
Povucite cijelu nit i tkanina će se naborati
Na kraju – ništa lakše nego odrezati po mjestu gdje je bila nit.
Odrezati po mjestu gdje je bila nit.

Save

One thought on “Lan – mjesečev materijal”

  1. Lan, kralj ljeta :) Jedino u njemu se osjećam ugodno kad vani upekne +30. A lanenih torbi imam da ne znam ni sama koliko, jako su mi dobre i zahvalne pa skoro baš za sve prigode. Odlični savjeti, vjerujem da će mnogima biti od pomoći :)

Comments are closed.