Torba za užinu - upute za šivanje
Torba za užinu – upute za šivanje

Osmislite i napravite sami vrećicu za užinu, po svom. Vrećica za užinu može biti jedan od prvih projekata za početnike u šivanju, a za one napredne, tu je niz ideja kojima je možete oplemeniti i učiniti ju još praktičnijom.

Dolaskom ljeta i ljepših vremena, gledamo što više vremena provesti vani. Tako je zgodno sa sobom ponijet i neki griz ili užinu. U želji da smanjimo količinu otpada koju svakodnevno stvaramo, zgodno je imati i platnenu vrećicu za užinu. Možete ju napraviti sami. Vrećica za užinu može biti jedan od privih projekata za početnike u šivanju, a za one napredne, tu je niz ideja kojima je možete oplemeniti i učiniti ju još praktičnijom. Predlažem dvije verzije vrećice: jedna s proširenim dnom, za koju ću i kratko objasniti kako se izrađuje i drugu, običnu plosnatu. Ocijenite koliku vrećicu želite. Možete se poslužiti nekim postojećim škarniclom ili jednostavno posložite posudice u koje planirate stavljati hranu. Za veliku vrećicu (sa slike) s proširenim dnom koristila sam komade 40×30 cm.

Torba za užinu - upute za šivanje
Torba za užinu – upute za šivanje

Materijal  Za vanjski dio sam koristila keper, malo deblji pamučni materijal, a za unutrašnji dio laganu pamučnu žuticu. Za međusloj, podstavu sam odabrala termo-izolacijski materijal koji osigurava da sadržaj u vrećici ostane svjež. Taj sam materijal naručila iz jednog UK dućana. Može ga se naći pod nazivom insulated batting. Osim ove kombinacije materijala, koja je idealna za ljetne vrućine, gdje će hrana ostati svježa unutra, odnosno dulje će odolijevati vanjskim povišenim temperaturama, možemo razmisliti i o ostalim slučajevima. Zgodno bi bilo podstaviti vrećicu nekim vodonepropusnim materijalom, ako planiramo u nju stavljati hranu bez da ju prethodno pakiramo u neke kutijice i za slučaj neke nezgode, da smo sigurni da neće procuriti. Isto tako jednostavno se mogu napraviti vrećice i bez izolacije i međusloja. Kombinacije su beskrajne. Da ne kažem da možete reciklirati sve i sva… Što je sve potrebno Osim osnovnog materijala, kojeg ćemo izrezati u parove po dva od svakog sloja 40x30cm u mom slučaju, potreban je osnovni šivaći pribor, jedna puca (gumb, dugme, botun) i još komadić tkanine za uzicu. Za uzicu se može iskoristiti i neki komad gumice, tipa one za kosu ili sl. No, iz svog iskustva, danas gumice za kosu nisu što su nekada bile i bila bi prava šteta da se sašiveni komad zbog loše gumice osudi na propast nakon par korištenja. Ako želite sami napraviti trakicu, evo i kako se to radi. Oko 10 cm tkanine, širine oko 4 cm prvo svinemo na pola po duljoj strani, rastvorimo i svinemo do te polovice s obje strane. Zatim još jednom svinemo i prošijemo.

Kako se to radi Pripremimo komade tkanina izrezane na željenu mjeru. Na dnu sa svake strane odrežem dva jednaka kvadrata koja će biti prošireno dno. Moji kvadrati su 5×5 cm. Ako koristimo izolaciju ili neki deblji među sloj, zgodno je da je on manji od osnovnog dijela kako se ne bi gomilao materijal na šavu. To gomilanje materijala u šavu je često upravo ono što čini neki sašiveni komad da izgleda bolje od drugog. Budući da moj izolacijski sloj nije ljepljiv (neki jesu) moram ga prethodno učvrstiti za osnovnu tkaninu, s unutrašnje strane. Postavimo komade vanjskog dijela da su uzorci unutra i prošijemo po visini s obje strane i prošijemo dno. Isto napravimo i s unutrašnjim dijelom, vodeći računa da ostavimo na jednoj strani dio za preokretanje koji nećemo odmah prošiti. Taj dio je dobro osigurati s nekoliko dodatnih šavova, da se pri okretanju ne raspore.

Torba za užinu - upute za šivanje
Torba za užinu – upute za šivanje

Prošireno dno prošijemo tako da prethodno iglicama učvrstimo dijagonale izrezanih kvadrata. Preokrenemo vanjski dio da mu je uzorak vani i uguramo ga u unutarnji dio, koji još nismo preokrenule. Umetnemo traku za omču i prošijemo po gornjem rubu, spajajući vanjski i unutarnji dio. Preokrenemo kroz otvor koji smo ostavile na unutarnjem komadu. Izglačamo cijeli komad i zatvorimo otvor. Prošijemo još jedan šav po obodu vrećice da bismo bili sigurni da će vrećica kroz vrijeme zadržati svoj oblik.

Objavljeno na Večernjakovoj blogosferi: https://blog.vecernji.hr/100bofora/ljetna-vrecica-za-uzinu-rjesenje-koje-ste-sami-osmislili-10228 – blog.vecernji.hr

Torba za užinu
Torba za užinu