Planinarski put 31 na Medvednici polazi od Planine Donje i vodi do livade Strmina s kapelicom i do Planinarskog doma Lipa. Autobusom ili automobilom se može doći do Planine donje.

Stazu presijeca planinarski put 28, a na kraju završava spajajući se sa stazom 1.

Vrh Rog, PD Lipa
Staza 31 – Planina Donja

Staza 31 je jedna od kraćih staza, no ne treba nikako podcijeniti njenu uspon, odnosno visinsku razliku od 470 m (prema Podacima o planinarskom putu HPS). Stoga nije preporučljivo da ova staza bude baš prvi izbor za obilaženje brda s djecom. No, nakon nekoliko laganih izleta, i kada se pojavi želja za usponima svakako je treba proći.

Planinarski put 31 na Medvednici
Planina Donja – početak staze 31
Planinarski put 31 na Medvednici
Planinarski put 31 na Medvednici

Put nam je na početku otvorio pogled na pitome bregovite livade, obojene tek laganim tonom jesenskih boja. Putem se moglo nabrati i nešto kestenja.
Ubrzo se zađe u šumu i tu počinje uspon, koji ne popušta do samog vrha. Vrijeme potrebno bez stajanja za prijeći ovu stazu je oko jedan sat. Preporuka je zastati na par mjesta, jednom ili dva puta.

Planinarski put 31 na Medvednici
Pogled na prijeđeni put prije ulaska u šumu

Planinarsko društvo koje održava ovu stazu radi sjajan posao. Markacije su jasne i vidljive, logične i mjestimice duhovite. Sve će biti jasno kada dođete do slona i konja. Da, dobro ste pročitali.

Sama livada pod Kapelicom hrvatskih mučenika je nagrada za ovaj kontinuiran uspon. Mi smo je zatekli praznu, no mogu je zamisliti punom izletnika, ako i pod snježnim pokrivačem.

Medvednica - staza 31
Sama livada pod Kapelicom hrvatskih mučenika

Još nekoliko metara poviše na samome vrhu Rog nalazi se piramida, a pod njom planinarski dom Lipa koji je ujedno i kontrolna točka Hrvatske obilaznice. U planinarskom domu nema pitke vode, a za jelo se nudilo jedno jelo i štrudle.

Vrh Rog, PD Lipa
Pogled s piramide, Vrh Rog

U planinarskom domu smo kupili i dnevnik Planinarske obilaznica 4 godišnja doba na Lipi. Za priznanje obilaznice potrebno je posjetiti planinarski dom Lipa jedanput u svakom godišnjem dobu i jednom obići vrh Lipa. Horvatov pohod je isto jedan od uvjeta uspješnog završetka planinarske obilaznice, kada se ujedno dobije i žig za zimski posjet.
Više o svemu piše na stranicama PD Lipa.

Vrh Rog, PD Lipa
Vrh Rog, PD Lipa

Doći ćemo opet, u neko drugo godišnje doba.

Download file: 31-Lipa_rog.gpx