Izrada domaćeg sira od kefira

Sigurno ima preko deset godina od kako sam posudila od mame Mediteransku kuharicu (Jacqueline Clark, Joanna Farrow) koju još nisam vratila. Velika je to kuharica enciklopedijskog izgleda, gotovo pa centralni komad na tom dijelu police. Inače me ne privlače takva golema izdanja. Često, iako su slike zaista prekrasne, one u takvim izdanjima one zauzimaju više od pola samog sadržaja i uglavnom su protuteža skromnom i nedorečenom sadržaju. Ipak, ovdje nije takav slučaj. Inspirirala me u mnogim poglavljima i navela da istražim i druge recepte pojedinih mediteranskih krajeva i zemalja.  Od prvog čitanja privlačio me jedan grčki recept izrade domaćeg sira od jogurta. Mislila sam da moja kuhinja nije i neće biti nikada toliko sterilna da bih se uopće upustila u izradu nekog mliječnog proizvoda za koji je potrebno dulje od par sati ili dan do konzumacije. Izrada sira mene asocira na mrežice za kosu, bijele kute… stroge mjere higijene.  No, moj put do sira i sasvim obične kuhinje u stanu na četvrtom katu bez dvorišta je zaista trajao i polako sam stigla do cilja. 

Prvo me je ohrabrila družina iz Slovenije koja je na Kickstarter-u još krajem 2014. godine pokrenula sakupljanje sredstava za svoj projekt posude za izradu kefira. Kefirko je posuda s pametno i zgodno osmišljenim dodacima za izradu domaćeg kefira. Činjenica je da kefir možete kod kuće napraviti koristeći vjerojatno pomagala i posuđe koje već imate u kuhinji.  No, ovdje se radi o sjajnom proizvodu s kojim ne trebate previše mozgati paše li cjediljka na ovu posudu ili kako namjestiti poklopac da pušta željenu količinu zraka za fermentaciju. Ima sve da vam olakša uvođenje ove rutine u sigurna sam pretrpana jutra ili vikende.  Tu je počelo moje mliječno putovanje.  Već sam pisala o izradi domaćeg jogurta. Za izradu jogurta vam je potrebno još manje suđa i pomagala nego za izradu kefira. Dovoljno je mlijeko i jogurti i nekakva staklenka. No, i tu si možete olakšati raznim spravicama i pomagalima, o kojima sam već pisala. Čak možete investirati u mali inkubator, ili ga možda već imate među poklonima s vjenčanja iz kategorije “što je ovo” ili “ja to nikada neću koristiti”. Pogledajte kako to kod mene izgleda. Još ćete naći i recept za super domaći sladoled! Ekipa iz Kefirka do danas je osmislila razne inačice prvotnog proizvoda. Trenutno su u kampanji novog modela koji će pomoći kod izrade kiselog tijesta. Kampanja je još aktualna, a sve govori činjenica da je cilj postignut već prvog dana.   I dok sam ih ponovno odlučila poduprijeti, odvažila sam se konačno i na korak izrade domaćeg sira.

Na osnovu posudu za izradu kefira mogu se staviti nastavci za izradu sira. Kada govorimo o izradi sira, ne mogu reći da sve ovo možete jednostavno sklepati doma od stvari koje već imate, iako tako zaista piše u mojoj Mediteranskoj kuharici. Tamo je uputa da se u gazu stavi jogurt, čvrsto stisne te da se sve to stavi na hladno mjesto dok iz jogurta ne iskapa sirutka, na primjer objesi u hladnjak i da se tamo cijedi nad nekom drugom posudom. Može se. No, ipak sve ono o sterilnim uvjetima, čistoći… bojala sam se da neki drugi mirisi hrane iz hladnjaka ne utječu na sir i drugih sto pitanja i dvojbi. 

Prvi sir koji sam napravila je onaj od kefira. Sastojci su dakle kefir i malo soli. Kefir se stavi u posudu s mrežicom da se cijedi. Nakon nekoliko sati može se nadosipati još kefira, a zatim i stisnuti zgodno osmišljenom oprugom koja idealno paše na poklopac. Sve se zatvori i uredno smjesti u hladnjak. Isto se može prema receptu iz Mediteranske kuhinje, raditi i s jogurtom. Recept koji se tamo nalazi nakon izrade sira, upućuje da se od njega oblikuju kuglice i stave u staklenku, te se preliju maslinovim uljem. Slijede začini i mirodije i čuvanje u hladnjaku par tjedana. Za prvi put sam odlučila napraviti verziju bez začina. Želim kušati osnovnu verziju, a dalje istraživati. 

Obični sir od kefira koji sada najčešće izrađujem koristimo kao namaz ili za pite.   Kako meni niti kefir ne ispadne isti svaki put, tako mi se i sirevi razlikuju. Kada mi kefir dulje fermentira i sir je jači. Osobno, ovaj kremasti sir je nešto između kefira i ličke base, samo blaža verzija.