NP Krka

Nacionalni park, priroda je prekrasna. Skradinski buk. Eto. Skoro da napišem veni, vidi, vici – djeca su obišla još jedan Nacionalni park, k-čing!

Proljeće, predsezona, uskrsni vikend. Sve je počelo gužvom u Skradinu i kupovinom ulaznice za Park. Samo jer su se neki zbunjeni stranci nagurali na šalter koji nije radio, otvorila nam se prilika da kupimo karte relativno brzo i kliznemo prvi na pristanište. Sve ostalo bi bila jača gnjavaža. Ulaznice nismo kupili dan prije online, jer smo zbog promjenjivog vremena u ovo doba godine, razmatrali više lokacija.

Jasno je bilo odmah da su svi koji pružaju neku uslugu, brodari, ugostitelji, vodiči, trgovci bili u niskom startu za ovu sezonu. Sve je već poskupilo za 5 kuna, od juhe do suvenira. Projekcije su da će za vrhunac sezone sve još ići gore.
Ulaznice za četveročlanu obitelj i nisu baš sitnica, a u sezoni su cijene doslovno duplo skuplje. Znači ne 50% nego 100% . Cijena ulaznice za odraslu osobu u predsezoni je 100 kn, a u sezoni 200 kn.

Zanimljivost je da ulaznica obuhvaća i vožnju brodom iz Skradina, ali ne obuhvaća korištenje WC-a u Nacionalnom parku. Korištenje sanitarnog prostora se naplaćuje 5 kuna po odlasku. Osobno bih bila sretnija da su mi naplatili ulaznicu 10 kuna više. Vjerujem da bi i sami profilirali, jer neki posjetitelji neće niti obaviti nuždu, većina možda jednom… Naša posla. Ko zna hoće li i cijena WC-a pratiti sezonsku kartu?

Stranica s koje bismo mogli sakupiti servisne informacije na internetu su zbunjujuće. Na stranici www.parkovihrvatske.hr upućuje nas se na stranicu www.np-krka.hr/ koja je u rasulu. No, ako uspijete doći do stranice nepoznata-krka.eu tu je stvar jednostavnija i jasnija. Kako je došlo do ove zavrzlame i zašto stara stranica ne upućuje na novu… možda nisu ubrali dovoljno prihoda za ovu godinu kako bi ušli u sezonu spremni. Ili možda korona…

Priroda je zaista prekrasna, oduzima dah. Dojam boravka u krcatom nacionalnom parku… tako tako. Kada i kako najbolje obići parkove ovog ranga – ne znam. Sigurno ne u sezoni. U predsezoni i postsezoni problem su vremenske prilike, koje su promjenjive i planiranje ovakvog izleta često je neizvjesno do samog dana obilaska. I dalje smatram da bi djeci ulazi u nacionalne parkove i parkove prirode trebali biti besplatni i obavezni.

Osim divnih slapova i ostalog, ovdje je industrijska baština vrijedna pažnje.

Skradinski buk
Ostaci nekadašnje hidroelektrane „Krka“ samom središtu Nacionalnog parka