Omoti od voska – zero waste opcija

Ako se odlučiš na ovu super ekološku zero waste ideju, mora ti biti jasno da ako umotaš sendvič za marendu u njega, ovaj omot ćeš nositi cijeli dan sa sobom.
Isto tako ako očekuješ da će potpuno zamijeniti jednokratnu prianjajuću foliju – neće. Omoti premazani pčelinjim voskom mogu se pod toplinom naših ruku vrlo lijepo oblikovati i tako ih se može koristiti kao prekrivke za razne tegle i zdjele. No, da će oni tako super stisnuti – neće.

Omoti od pčelinjeg voska su relativno novi proizvod, da nisam sigurna kako ga prevesti na hrvatski. Engleski naziv je beeswax wrap, na njemačkom se kaže Bienenwachstücher. Tako kada sam prvi put pisala o njima u postu kada sam se i prvi put susrela s njima, nazvala sam ih “krpice od pčelinjeg voska”, što je više na tragu ovom njemačkom nazivu. Omoti ili krpice – pa kako vam drago.

Prije korištenja morate znati kako su nastali ovi omoti. Važno je znati da su premazani pčelinjim voskom koji se topi na oko 60°C. Obzirom na to, treba voditi računa o temperaturi vode s kojom se peru i ispiru i gdje ih se čuva.

Iznimno je važno da kada nabavljate i kupujete omote, da znate podrijetlo sastojaka kojima su premazani, odnosno jesu li sigurni za upotrebu s hranom.
Ne baš tako mala cijena ovih krpica, mora opravdati podrijetlo sirovina koje su korištene.

Održavanje je u osnovi jednostavno. Omoti od voska se peru i ispiru kao i neki tanjur na kojem ste jeli marendu. Lagani deterdžent, i ispiranje mlakom vodom. Ja ih zakačim štipalicom da se suše poviše sudopera, a mogu se i obrisati čistom, suhom krpom.

Kada su suhe, uredno ih presložim i spremim u ladicu. Zgodno ih je držati i u jednoj roli, ako imate mjesta. Važno je da je mjesto suho i da nije u blizini nekog izvora topline, radijatora, pećnice i slično.

Trajanje jednog voštanog omota je oko godinu dana, ako se pravilno koristi. Prve koje sam dobila na poklon od predivne gospođe koja stoji iza bloga Butterfly mornings, nakon dobrih osam mjeseci korištenja, spremni su za revitalizaciju. Jednostavno, to znači da ih treba ubaciti u pećnicu na temperaturu oko 70°C da se obnove.

Zašto ne koristiti omote od pčelinjeg voska?
Obzirom na sve rečeno, omoti od voska se ne mogu koristiti na visokoj temperaturi. Znači da ih ne možemo koristiti za meso i slične proizvode, nakon čijeg korištenja bismo ih htjeli termički obraditi.