Roll up office mate  – podložak za jelo 100 bofora

Koliko puta niste imali vremena za poštenu marendu, gablec, nego ste morali ostati za stolom u uredu pojesti nešto brzinski? Ili jednostavno vam je takva priroda posla. Evo nešto što vam može unijeti malo vedrine u uredsku svakodnevnicu. A za one koji vole donijeti svoj ručak na posao – ovo je posebna poslastica!

Što se šivanja tiče – ovo je zaista jednostavan projekt, gotovo da ne trebam ni pisati kako se to radi. Ali… ipak ima nešto posebno. Podstava. Ovi podlošci u sebi kriju tkaninu – koja je s jedne srane pamučni frotir a s druge strane ima poliuretanski sloj koji je praktički nepromočiv. Tako, ako se nađete među hrpom uredskih papira, opušteno možete marendati, bez brige da će krpica propustiti. Ovakav sam sloj koristila i za podlogu za prematanje – gdje sam detaljno prikazala kako sloj izgleda, a i princip izrade je vrlo sličan.

Roll up office mate  – podložak za jelo 100 bofora

Pa kako se to radi!

Odaberite konačne dimenzije podloška. Moj je oko 40×30 cm. Nešto je manji od standardnih podložaka za jelo koje koristim doma za trpezom, upravo zato jer je i uredski stol, pokraj tipkovnice, monitora – vrlo skučen prostor.

Na odabranu dimenziju dodamo 2 cm. Tako sam ja rezala:

2 komada tkanine 42 x 32 cm (na slici svijetlo plavo karirano)
1 komad 42×32 cm frotira s nepropusnim slojem
1 komad za trakice 7 x 40 cm (zeleno na točkice)
1 komad za džep 15 x 20 cm (crveno na točkice)

Trakice
Nemojte preskakati ovaj korak, ako radite podloške za bilo koju drugu svrhu osim za doma. Bilo da ih mislite nositi na posao, put ili piknik – ove trakice će vam dobro doći. Osim što služe da se podložak zaveže kada se složi, mogu poslužiti i da se podložak objesi, ako se treba posušiti ili slično.
Od komada kojeg ste pripremili širine 7 cm, napravite dva širine 3,5 cm i savinite do pola po duljini, pa onda još jednom na pola – vidi link. Prošite po cijeloj duljini, pazeći da ne zaboravite jedan kraj porubiti. Ja taj kraj nekoliko puta ojačam šavom, šivajući naprijed-nazad. Pogledajte post: Rubna traka – učinite svoju!

Roll up office mate  – podložak za jelo 100 bofora

Džep
Džep je tu da čuva ubrus ili beštek. A i zgodan je kontrast i unosi živost u cijelu krpicu.
Svinite prema unutra 1cm sa svih strana, pa onda s gornje strane svinite još jednom 1,5 cm. Tu gornju stranu odmah prošijte po dužini. Uzmite unutarnju tkaninu podloška i prišijte džep. Ako želite možete prošiti utore za žlicu, vilicu, nož na jednakim udaljenostima.

Sastavljanje
Princip šivanja ovakvih komada je tako zvani “sendvič”. Slažemo slojeve redom:
Prvo na dno stavimo frotir, sa nepropusnim slojem prema dolje, a pamučni sloj da gleda prema nama. Na njega ide sloj sa ušivenim džepom koji gleda prema nama. Na to stavimo trakice koje osiguramo iglicom na rubu tkanine. Pazimo da ostavimo oko 1 cm da vire van i da to bude onaj neporubljeni dio trakica. Na kraju dolazi druga pamučna tkanina, ona vanjska, koju stavimo tako da uzorak gleda prema dolje, prema džepu, a “kriva” strana prema nama.
Osiguramo sve iglicama i prošijemo uokolo 1 cm od ruba, ostavljajući otvor od 5-8 cm za preokretanje. Otvor osiguramo s par šavova naprijed-nazad, kako nam se ne bi rasporio dok preokrećemo. Kutove obrežemo i preokrenemo. Dobro stisnemo peglom i izravnamo. Prošijemo još jednom uokolo vodeći računa da tim šavom zatvorimo otvor za preokretanje.

Podložak je gotov! Dobar tek i veselo šivanje!

Roll up office mate  – podložak za jelo 100 bofora


2 thoughts on “Podlošci za jelo – kako se to radi”

  1. Jako su lijepi ovi podmetači i baš bi mi dobro došao jedan za posao! Ja već neko vrijeme krećem sa šivanjem podmetača za dom, ali nikako da se uhvatim u koštac jer nisam znala kako bi izvela to da budu nepropusni, a da se mogu prati na višim temperaturama! Ovaj frotir se čini kao idealan – hvala za informaciju! Morat ću provjeriti da li ga i kod nas ima!

  2. Pozdrav, odličan tutorial! Zanima me gdje se kupili nepropusni frotir :)

Comments are closed.