Prijedlog kako iskoristiti ostatke ostataka krpica od prethodnih šivanja. Izradite podmetače za čaše ili podloške za stol.

Za podmetače se mogu koristiti razne tkanine tipa keper, jeans, pamučna platna. Ne bih preporučila mako ili jersey ili neke takve rastezljive materijale. Lan je također izvrstan za ovakve stvari.
Ja sam koristila za donju tkaninu crni jednobojni keper, a za gornje obični pamučni popelin s raznim uzorcima. Da nisam imala keper, koji je prilično čvrst i kompaktan, nego dva popelina – sigurno bih stavila flizelin između, pa i to treba imati na umu.
Pripremite krpice.
Razrezala sam krpice na kvadratiće željenih dimenzija. Od prilike koliki želite da u konačnici bude podmetač – na tu dimenziju dodate 1 cm. Izrežite sve, pripremite konac u istoj ili kontrastnoj boji i spremni ste!

 

Evo primjer šivanja jednog podmetača – skinite pdf sa uputama!
Pripremite kvadratiće (ili pravokutnike, po želi). Stavite ih da su vanjske strane unutra. Prošijte  šav 0,5 – 0,7 cm ruba, ostavljajući otvor za prevrtanje. Oko otvora je zgodno prošiti dva – tri puta naprijed nazad kako biste osigurali da vam se šav ne para kada budete prevrtali.
Rubove obavezno odrežite. Kada izvrnete prave strane van, dobro stisnite peglom da se podmetač fino izravna. Prošijte još dva šava uokolo, pazeći da tako zatvorite otvor za prevrtanje.
Slobodno prošijte i još koji dekorativni šav, ako vam se učini zgodno.
Veliki podložak se sašije po istom principu.