Zašto? Zašto? Pamuk je poznat po skupljanju. Stoga je potrebno tkanine prije upotrebe oprati.  Pa ne bude se TOLIKO baš skupio?

O bude. Bude! Ako je na deklaraciji primjerice napisano da je skupljanje 1-2 % to znači da bi se pokrivač duljine 2 m mogao smanjiti i za više od 2 centimetra. Također treba istog računa voditi i o podstavi i međupodstavi, koja moža (zasigurno) ima neki drugi omjer skupljanja.
Ja svoje krpice perem bez deterdženta  u toploj vodi, na primjerenoj temperaturi za konačni proizvod.
Nekad je teško odoljeti i ne baciti se odmah na isprobavanje novih dezena, boja… ali najbolje- vjerujte mi –  je odmah s vrata sve pobacati u mašinu. Kasnije neće doći do zabune, je li koji komad opran prije ili nije.
Što očekivati… za očekivati je puno zgužvanih tkanina, s puno zapetljanih konaca na rubovima. To je normalno i naravno – treba uzeti i to u računicu kad kupujemo materijal – da ne bi bile na knap.
Da se ogradim: ovdje pišem o stvarima za koje sama smatram zanimljivim ili me je netko nešto slično pitao i da bi bilo od općenito od koristi. Ovo o čemu pišem nije moja profesija niti sam učila takve škole. Ovo pišem sve u dobroj namjeri iz svog iskustva.

One thought on “Pranje tkanina prije upotrebe”

Comments are closed.