Da bi malo razvedrili mijenjanje pelena, evo jedna vesela podloga za prematanje „ kako se to radi“.


Osim što ovo može biti poklon nekome tko očekuje bebu, tako može biti i jednostavno još jedan dobar razlog za ubaciti šarenu krpicu u torbu za bebu. Iako bi i ovo bio tutorijal za početnike, on krije jednu malu zamku gdje treba prići s oprezom. Kroj je vrlo jednostavan: sendvič kako ga ja volim zvati – složiti sve slojeve, prošiti, ostavljajući otvor za prevrtanje.

Međutim…  Kako bi dali funkcionalnost ovoj podlozi za prematanje – mora se voditi računa i o nezgodnim situacijama koje mogu nastati prilikom prematanja beba – a to je da one, jednom,  od jednom, ponekad kad im se skine pelena – krenu piškiti. Zato sam za među-sloj predvidjela frotirnu tkaninu podstavljenu nepropusnim poliesterom. Tu je zamka. Ovaj materijal vrlo sporo prolazi ispod papučice mašine i treba cijeli „sendvič“ dodatno rukom usmjeravati pri prošivanju. Definitivno ga ne treba postaviti da bude na vrhu, jer to prošivanje čini gotovo nemogućim.
Ukoliko se odlučite za ovu tkaninu i to vam je prvi put da ju koristite, moj je savjet da probate na nekom malom komadu kako vam ide.

Ali hrabro! Rezultat je fantastičan! Pa krenimo:

Odaberite dimenzije
Obično su jednokratni podlošci za prematanje dimenzija 60 x 60 cm. Ja sam za ovaj odlučila da to budu konačne dimenzije oko 45 cm x 65 cm.
Rezala sam dakle po 70 x 50 cm  vanjske tkanine, unutrašnje i frotirne nepropusne među-tkanine.
Dodatno su mi još bile potrebne i dvije trakice kojima ću zavezati prostirku za spremanje u torbu. Umjesto trakica mogu se koristiti i čičak traka koju bih onda našila na malo širu traku ili elastična traka koju bih onda kao prsten ovila oko smotuljka.

Odaberite materijal
Umjesto ovako pačvorkastih komada, možete koristiti i tkaninu iz jednog komada, a možete pustiti mašti na volju i iskoristiti komade tkanine iz nekog drugog projekta. U svakom slučaju neka bude veselo i neka odabir tkanina odgovara nježnim bebinim guzama i zahtjevima za higijenu – odnosno da se može prati u perilici pri višim temperaturama.

Slaganje i šivanje
Složite unutarnju tkaninu i nepropusnu frotirnu međupodstavu tako da je nepropustan sloj prema dolje, a uzorak unutarnje tkanine prema gore. Dakle točno onako kako će to izgledati kad se beba premata (slika u kolažu 1 i 2). Na to stavite vanjsku tkaninu da uzorak bude prema unutra, da gleda na uzorak unutarnje tkanine (slika 2)
Umetnite trakice na donji rub prostirke na sredinu (slika 3).
Odaberite mjesto gdje ćete početi prošivati, ostavljajući otvor za prevrtanje. Oko otvora je uvijek zgodno napraviti koji šav „naprijed – natrag“.
Preokrenite prostirku i prošijte po rubovima zatvarajući pritom otvor za prevrtanje.
Uvijek je zgodno i napraviti koji dodatni šav u ovakvim većim sendvič komadima, posebno su dojmljivi šavovi oko spojeva, ako ste se odlučili za pačvorkastu varijantu!

Moj je savjet: ne štedite na strpljenju, na dobrom peglanju nakon šavova i korištenju iglica za pričvršćivanje!

Veselo šivanje!!!

Save

Save

One thought on “Putna podloga za prematanje – kako se to radi”

  1. Super tutorial! Mi smo podlogu za presvlačenje dobili sa kolicima, tako da ju nikada nisam napravila, iako sam htjela, nije došlo na red! Sad se nadam da nam uskoro neće trebati! :)

Comments are closed.