Vrtlarenje je životno važna vještina koja se, eto ne podučava u školama. No, ako date priliku djeci da proučavaju vrt i brigu o biljkama, da nauče uzgajati povrtnice – naučit će još niz važnih lekcija.  

Na četvrtom katu bez dvorišta, vrtlarimo na prozorskoj dasci i na balkonu, a koristimo i vrtnu parcelu Gradskog vrta. Sretni smo i zaista zahvalni da imamo priliku već šestu sezonu koristiti tih 50 kvadrata zemlje u Svetoj Klari. Imali smo boljih i lošijih sezona. Imali smo sezona kada jednostavno nismo stigli se posvetiti vrtu, posebno po rođenju mlađe kćeri, kada zaista nismo mogli svi zajedno boraviti na vrtu. Dok, evo sada kada su već obje dobrano stasale  i već se mogu same brinuti o nekim jednostavnim zadacima. 

Iznimno je bitno usvojiti osnovna pravila, prije nego krenemo pričati o blatnjavoj metodi. 

Pravila a sigurnost – pažnja oko alata, raznih stupića kojima vrtlari ograđuju ili označavaju neke biljke, žice ili ograde. Ovdje ne govorim o rukovanju s alatima, nego o tome gdje alate odlažemo dok radimo u vrtu. A djecu treba upozoriti na moguće opasnosti, što smiju, što ne smiju dirati. Također su tu razna gnojiva i slično što vrtlari koriste – trebaju biti dalje od djece.

Pravila lijepog ponašanja – pozdraviti vrtlara susjeda, držati se stazica i ne zalaziti na gredice. Ovako ćete spriječiti mrke poglede nekih starih konzervativnih vrtlara, koji možda neće na prvu odobravati našu blatnu metodu. 

Briga o biljkama i gredicama – prepoznavati razliku između korova i korisnog bilja u vrtu, kao i obrađene i posijane gredice od neobrađene- 

Blatnjava metoda se sastoji u tome da se djeci u vrtu osigura dio ili gredica o kojoj će djeca sama voditi brigu. Ovisno o dobi, na tom komadu zemlje možete očekivati rupu, tunel, možda neke naznake primitivnog irigacijskog sustava. Popularna je i juha od kupusa i latica nevena ili nekog drugog cvijeća. 

Biljke koje su zanimljive za tu gredicu su recimo suncokret, neven ili neka kupusnjača. To su relativno izdržljive biljke koje dobro uspijevaju. 

Kod ove metode djeci treba osigurati dobre gumene čizme i zaštitne rukavice. Sa sobom je potrebno imati jedan ili čak dva rezervna seta odjeće. Vrtni alat o kojem će morati sami voditi brigu je također dobrodošao. 

Projekt za cijelu sezonu

Hotel za kukce. Od nekoliko šupljikavih cigli i drva može se izgraditi zanimljivo sklonište za kukce. Projekt za cijelu sezonu onda može biti i proučavanje kukaca. Koliko god se trudite odgajati svoju djecu na isti način, neke stvari ovise o njima. Mlađa tako obožava kukce i nije joj nikakav problem uzeti u ruku, glistu, bubamaru, dok je starija već u krošnji trešnje na prve naznake nekog plaženja. Obje će dobiti svoje zadatke, a vjerujem da će ideja ipak malo olabaviti stariju da se približi kukcima. Iako ne treba ništa forsirati. 
Osim samog hotela za kukce, zgodno je na vrt donijeti povećalo, hvataljku, staklenku, olovku i papir ili neki blok za vođenje zapažanja. Ponudite i da fotografirate mobitelom neke zgodne situacije koje možete doma naknadno gledati ili komentirati. 

Veselo vrtlarenje!