Zima je, a prave bure još nisu ni krenule. Ako vam puše ispod prozora sigurno ste se zaštitili nekim starim ručnikom ili dekom. No, evo ideje kako da to izgleda malo veselije. Napravite zmijice protiv propuha i hladnoće.

Što nam treba

Izmjerite duljinu koja vam je potrebna za zaštitu. Duljina prozora, vrata. Na to dodajte 5 cm i to je duljina tkanine koju trebate. Ako ćete koristiti punjenje onda je visina tkanine oko 25 cm. Ako ćete koristiti ručnike ili deku onda izmjerite obim i na to dodajte 3-5 cm i to je visina koju trebate.

Svinite tako izrezan komad tkanine po duljini da je uzorak prema unutra i prošijte ga po duljini i po jednom kraćem kraju. Preokrenite. Napunite zmiju punjenjem. To može biti neki stari jastuk na primjer. Preostalu neprošivenu stranu svinite prema unutra i jednostavno prošijte.

Verzija kada koristite stari ručnik ili deku
Svinite tako izrezan komad tkanine po duljini da je uzorak prema unutra i prošijte ga samo po duljini i preokrenite. Zavežite jedan kraj deke konopčićem nešto duljim od duljine zmijice. Na drugi kraj konopca vežite neki teži predmet, npr. škare. Pustite škare kroz zmiju i provucite deku. Preostale neprošivene strane svinite prema unutra i jednostavno prošijte.

U svemu, pa tako i u ovome – djeca će naći i ovome neku drugu ulogu. Tako su naše zmijice postale zmajevi i malo su vježbale ravnotežu. To ja mislim, a istina je tko zna što su radile i gdje su bile.

Veselo šivanje

Ovaj tekst je objavljen na Večernjakovoj blogosferi .