Eto zašto! Iako je šivanje meni najdraži oblik spajanja i stvaranja nečeg iz gotovo ničeg, došlo je vrijeme da se šivaća mašina malo odmori, a ja okušam u možda prvoj vještini koju sam naučila još tamo davno, davno gledajući babu, mamu i tetke kako nabadaju bodove, broje na glas kad ih se prekida, križaju na nekom čudom crtežu zvanom mustra križiće i kružiće…

Za razliku od šivanja, gdje treba uložiti pristojan iznos za kupnju stroja, ili odvojiti komad prostora za njegov smještaj osnove za pletenje i kukičanje možete vrlo jednostavno pripremiti. Čak kukičanje je još zahvalnije jer kukicu možete turnuti u džep, a vunicu u torbu i tako svaku dosadnjikavu kavu začiniti s malo pletiva.
Kukicu kupite već za 20 kn. Sigurna sam da ima i skupljih i jeftinijih, ali za početak treba imati mjeru i po meni kupiti kvalitetan alat. Za početnike, u bilo čemu, je bitno da se ne moraju mučiti s lošim priborom, jeftinom vunicom ili nekom koja se teško plete. Bitno je da si olakšate maksimalno i uživate u tome što više.
Odaberite neki jednostavan  uradak za početak. Internet ih je prepun. Ali je bitno da je odabrani tutorijal napisan smisleno i baš za početnike, a da ne preskače neke bitne korake, koji se „podrazumijevaju“ . Jer kad počinjete – sve mora biti jasno. Također kada se pretražuje Internet bitno je razlikovati UK nazivlje od US. Uglavnom je to naglašeno na početku mustre. Razliku možete vidjeti ovdje: Yarn Forward .
Da bih se prisjetila ove davno stečene vještine krenula sam sa cvjetićima – Mollie Makes crochet-flowers. Na tim malim komadima, koji su brzo gotovi i brzo imate rezultat vašeg rada – možete  fino navježbati  sve bodove i čvoriće.
Kada odaberete materijal, vunicu, pamuk – na njemu ćete naći i savjet o veličini kukice ili debljini igala.
Onda sam se bacila na konkretnu jesenku kapu – za koju sam tutorijal našla na Little Things blogu! Za početak mi ni ne izgleda tako loše! Radila sam sa kukicom 4, pamučnim koncem.
Pa, veselo kukičanje!

 

Save

One thought on “Žašto kukica?”

  1. E to mi je u planu savladati ove zime, kao i svake zime doduše, ali ove ću se baš baš potruditi da to i ostvarim! Zato hvala na podsjetniku, kapica je divna! :)

Comments are closed.