bojanje jaja prirodnim sastojcima
Bojanje jaja prirodnim sastojcima

Želite li jaja obojiti prirodnim sastojcima, znajte ovaj postupak nije nimalo romantičan. Kuhinjom će se prožimati vrlo intenzivni mirisi.

Prednost je što sve sastojke jednostavno nabavite ili već imate kod kuće, a lepeza boja će ovisiti o vrsti jaja i vremenu kuhanja.

bojanje jaja prirodnim sastojcima
Domaća jaja dolaze u raznim nijansama

Osnovno su, jasno jaja. Domaća jaja dolaze u raznim veličinama, nijansama, svjetlija, tamnija. Upravo su te nijanse detalj koji će dati raznolikost ukupnom dojmu. Bijela jaja će također dati jasnije i žarkije boje.

Ostali potrebni sastojci će se naći u svakoj kuhinji: crveni kupus, ljuske od luka crvenog i ljubičastog, kurkuma, vino i kupinovo vino… Princip bojanja jaja je da se jaje kuha u vodi sa sastojcima koji će dati boju ljuski, uz dodatak alkoholnog octa.
Ocat ovdje ima ulogu smekšati ljusku jajeta i tako omogućiti boji da se bolje primi. Ovaj postupak nije nimalo romantičan.

bojanje jaja prirodnim sastojcima
Priprema za kuhanje

Kuhinjom će se prožimati vrlo intenzivni mirisi. A imate mogućnost to raditi u ljetnoj kuhinji ili vanjskom ognjištu – topla preporuka. Ttradicionalno kod bojanja jaja ljuskama luka, da se jaja ukrase listovima ranih biljčica i tako da se dobije kontrast boje ljuske jaja koja nije bojana na mjestu listića i crvene boje nastale od luka.
Jaje se obloži željenim ukrasima ili konopčićem, obujmi se najlonkom kako bi se isto zadržalo na mjestu.

bojanje jaja prirodnim sastojcima
Šarena jaja prirodnim sastojcima

Vrijeme kuhanja će ovisiti o intenzitetu boje koja se želi dobiti. No, osnovno je da se jaje skuha u tvrdo kuhano jaje. Kasnije se može ostaviti u loncu dok se ne ohladi. Također treba voditi računa da se jaje ne prekuha i onda pukne. Uz sve kombinacije osnovno je u vodu dodati žlicu do dvije octa. Kurkuma: 1 jušna žlica kurkume – žuta jaja. Ovdje valja reći da ako su jaja već sama tamne boje, da učinak kurkume neće biti vidljiv. Odabrati bijela ili vrlo svijetla jaja.
Crveni kupus: jedna srednje velika glavica sitno nasjeckana – plavo, ljubičasta jaja. Odabrati bijela ili vrlo svijetla jaja.
Ljuske od luka: koliko god ih uspijete skupiti, barem da pokriju jaja u loncu – crvena boja jaja. Dobre su sve nijanse jaja, čak i one tamne.
Kupinovo vino: pola do jedan decilitar – tamno ljubičasta. Bijela jaja će biti svijetlo ljubičasta, a tamna jaja će biti gotovo crna.

bojanje jaja prirodnim sastojcima
Kupinovo vino – tamna jaja

Špinat, cikla, crno vino, borovnice sve što pušta boju može se iskoristiti za bojanje jaja ili tako da se jaja kuhaju u otopini ili da se već skuhana jaja potapaju u vodu u kojoj se kuhao špinat ili cikla. Tako se ne troše vrijedni sastojci, hrana samo za bojanje jaja, nego se iskoristi samo voda u kojoj su se kuhali. Nakon što se jaja izvade iz vode i osuše, mogu se ispolirati svinjskom mašću za sjaj.

Sretan Uskrs!