Pamučni šal - mustra
Pamučni šal – mustra

Ništa ne grije tako značajno kao šal nastao pod vlastitim prstima. Gdje pronaći mustre i upute, koliki šal treba biti, donosim niže. Nadam se da su ovdje odgovori na sva pitanja koja su vas dijelila od ideje do izvedbe jednog predivnog toplog šala.

Heklanje ili pletenje šala naizgled je vrlo jednostavan posao. No, svaki šal ima svoju priču. Ponekad znamo točno kako ona ide i kako će završiti, ponekad smišljamo uz put i pletemo novu priču. Ovdje sam sažela osnovne odgovore na pitanja koja si često postavljamo kada zamislimo neki novi šal u glavi ili naiđemo na neku zanimljivu pređu. Evo što je sve potrebno znati.

Kolika je duljina i širina šala?
Šal može biti dugačak onoliko koliko vune imamo, to može također biti odgovor. No, i šalovi imaju neke svoje definicije. Primjerice, određeno je koliko se očekuje da šal bude dugačak, ovisno o namjeni i osobi koja će ga nositi. Općenito, šalovi su dugački od vrška prstiju jedne ruke do druge kada osoba koja će nositi šal, raširi ruke. Isto tako se može odrediti i širina šala, ako izmjerimo raspon prstiju raširene šake.

Za odraslu osobu je to:

– kratki šal oko 120 cm,
– srednje dugačak 160 cm,
– dugačak i ekstra dugačak od 180 cm na dalje.

Širina šala je uobičajeno do 20 cm.

Za djecu su izmjere nešto manje.
Srednja širina za djecu bi bila oko 15 cm, a dužina oko 150 cm. No, s djecom sam uvijek oprezna s dugačkim šalovima, pa radije za njih radim beskonačne, infinity šalove, kojima se krajevi zašiju u beskonačnu petlju.
Tako se izbjegava nezgoda koja može uslijediti kada se šal odmota i negdje slučajno zapne… ili se jednostavno odmota i završi u blatu.

Beskrajni šalovi koji se spoje na krajevima su uobičajeno nešto širi. Oni se mogu heklati u širinama oko 25 do 30 cm, a duljine su od oko 120 cm na dalje. Ovisno koliko puta ga se želi omotati oko vrata.
Opet, za djecu sam izradila takve beskonačne šalove koji se ne omataju oko vrata, nego samo nataknu i jednom prekriže pod bradom. Jednostavno se onda utaknu pod jaknu.

Vuna, pamuk ili nešto drugo?
Osobno, uvijek biram prirodne materijale. Međutim, mješavine vune i sintetičkih vlakana mogu imati prednosti pri održavanju gotovog proizvoda.

Vuna zahtjeva nerijetko i pranje na ruke i sušenje na ravnoj podlozi. Također, nerijetko baš onaj šal koji grebe je izrađen od čiste vune i postoji šansa da završi na dnu police. Ako niste u mogućnosti izabirati vunu na licu mjesta, dobro je pronaći i pročitati što su izradili neki prije vas od te vune i kako su zadovoljni.

Koliko klupka trebam za jedan šal?
Ovdje nema preciznog odgovora. Općenito je prihvaćeno da se kod pletenja troši manje vune nego kod kukičanja. Drugo je mustra, ona poglavito definira koliko će pređe biti potrebno, tako dobra mustra na početku ima i to navedeno. Osim toga, neke osnovne smjernice su dane na samoj deklaraciji pređe.
Ovisi, dakako i o debljini pređe i odabiru kukice i igala. Za neki šareni šal, bit će dovoljni i ostaci pređe od nekoliko načetih klupka.

Gdje ću naći mustre? Mustre, za početak se mogu naći na stranicama proizvođača vune. Tako jedna od meni omiljenih pređa Drops, daje na svojim stranicama za svaku pređu niz od besplatnih uputa i mustri. Tu su i video tutorijali osnovnih tehnika za početnike i za one koji se trebaju podsjetiti. I druge tvornice imaju sjajne stranice koje vrijedi zapratiti. Primjerice i ostale popularne pređe koje se kod nas mogu jednostavno nabaviti imaju svoje izvore:  Katia ili Alize koji nudi besplatno preuzimanje e-magazina. Svakako ih preporučujem, ako nište jer se tako dobije dojam što se iz pojedine pređe može izraditi i kako gotov komad izgleda.