Vrijeme izleta: rano proljeće
Sela Beder i Javorek nalaze se skoro pa uz samu granicu sa Slovenijom. Pripadaju administrativno gradu Samoboru. Na ovaj izlet smo se automobilom dovezli iz smjera Bregane do sela Javorek. Mjesta za pariranje se može naći uz cestu.

Početak naše šetnje

Našu kratku šetnju smo započeli na križanju staza 62 Grdanjci – Noršić selo i 64 Osredek – Beder i uputili se stazom 64 prema Travnom vrhu i vrhu Vučica.
Vrh Vučica je kontrolna točka Samoborskog scoutskog puta, i nalazi se na 2 minute od staze i recimo da vrijedi tog skretanja. No, vrijeme je za povratak na stazu 64 prema Travnom vrhu do kojeg se također stiže vrlo brzo. I ovaj vrh je kontrolna točka jedne planinarske obilaznice.

Travni vrh, Samoborsko gorje
Travni vrh, Samoborsko gorje

Prije nego nastavimo stazom 64 u smjeru Noršić sela, još smo jednom skrenuli s ove staze u šumu, prema stvarnom vru ovog brijega. Nakon niti minute otvara se prekrasan pogled na Brežice i ako ste dobre sreće u daljini i snježne vrhove Alpi.

Pogled na Brežice i Alpe

Nastavak šetnje nudi prekrasne livade i otvorene široke poglede na Medvednicu, Oštrc, Japetić i ostalo Samoborsko gorje. Lagano i gotovo bez uspona.
Prekrasna mjesta za piknik su na svakom koraku.

Došavši do skretanja za Noršić selo, shvatili smo da se nalazimo na stazi koja nije ucrtana u karte s kojima raspolažemo. Staza je uredna, čista i široka i skratila nam je željenu šetnju za sigurno jedan kilometar. Ova prečica nam je i uskratila gotovo jedni šumski put. No, nauživali smo se otvorenog neba i zelenih proplanaka.

Selo Beder

Tako smo se i prije nego planirano našli u selu Beder i zaokružili ovu kružnu stazu duljine svega 4 km.