Vukomeričke gorice Šumske šetnice Kupinečkog Kraljevca u jesen

Prvi puta samo krenuli istraživati šumu u Kupinečkom Kraljevcu u kasnu jesen. Sjećam se stavili smo dan prije adventski vjenčić na vrata i gledali na sat kada je sunce zalazilo nešto iza 16 sati.
Nakon nedjeljnog objeda, odlučili smo istražiti ovu šumu, jer smo čitali o izletima u Vukomeričke gorice pod nazivom „Šumske šetnice Kupinečkog Kraljevca“. Kada smo došli na početak staze dočekao nas je natpis “Rekreacijske šetnice”. Što bi moglo poći po krivu? Sat i pol šetnje šetnicom, šumskom?

Rekreacijske šumske šetnice

Pa… za početak ništa. Odlučili smo se za najdužu stazu prikazanu na tabli. Sve je bilo u najboljem redu, dok nismo prošli Štrpet i skrenuli u šumu. Staza, ako je uopće ima sada je zatrta gustim slojem opalog lišća. Jedina orijentacija su markacije, koje su srećom vrlo gusto postavljene.

Kretali smo se polako i pazili dobro da ne krenemo dalje prije nego ugledamo sljedeću markaciju. Vrijeme nam je polako klizilo prema zalasku sunca i razmišljam da neće nas valjda HGSS tražiti po Kupinečkom Kraljevcu.
Pokušavamo sve baciti na zabavu, da se djeca baš ne isprepadaju… No, kada sam ugazila na daždevnjaka činilo se da više nismo imali šanse.

Jesen: Šumske šetnice Kupinečkog Kraljevca

No, ipak njegovu smo snagu ponijeli sa sobom i ubrzo izašli na potok i čuli brudnanje nekog automobila.

Bila sam uvjerena da smo odabrali pogrešno doba godine za ovu poslijepodnevnu šetnju, pa smo sve odlučili ponoviti na proljeće. No…

Proljeće: Šumske šetnice Kupinečkog Kraljevca

I opet smo se gubili po šumi u Kupinečkom Kraljevcu. Staze su i dalje zatrte jesenskim lišćem, tako da su jedina orijentacija i dalje markacije, ako se želi ostati na stazi. Nije to neka velika šuma, ali je izazov ostati na pravom putu do kraja i za djecu ako se upute u osnove snalaženja u prirodi – mala avantura.
Bili smo uvjereni na je na Okretaljki stol i klupe… ali očito smo bili jesenas pod velikim dojmom, tako da smo piknik odradili na panju.

Ako dolazite vikendom u redu je koristiti parkiralište od škole. Ukupna duljina staze je oko 7 km s neznatnim usponima u šumskom dijelu. Iako je predviđeno vrijeme 1:30, naša su iskustva da ćete se u šumi zadržati barem dva sata.

Download file: Kupinecki.gpx