Prema Japetiću iz Dragonoša – livada, ljeto 2021

Ljeto! Možete li zamisliti mjesto koje vrvi životom u ljeto, a da nije neka jadranska plaža? Da! To je livada.
Livade pokraj kojih smo hodali ovaj tjedan na Samoborskom gorju su megapolisi, košnice života. Iako nismo u njih virnuli, osjetili smo život.

Volimo ovaj prilaz Japetiću i Planinarskom domu Žitnici. Opis puta nađi u ovom postu:

Japetić – najlakša staza

Livada na Japetiću – ljeto 2021

Prekrasne, obrasle, zarasle u trave, cvijeće. Tek uz njihov rub, mogli smo uživati u onome što kriju. Uz samu granicu bi oprezno izletio neki bumbar, leptir, moljac, pčela samica, pa tako iznova.

Livade prema Japetiću

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja. Naša omiljena staza je ona koja kreće spojnim putem 54 i 57, zatim na Katin krč prema piramidi i Planinarskom domu Žitnica. Istim putem nazad.

Digitalni herbarij

Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje je zaštićeno područje i nismo htjeli brati cvijeće, pa bilo to i u ime znanosti i izrade herbarija. Odlučili smo se za digitalni herbarij. Mobitel ili fotić su za ovu aktivnost sasvim dovoljni.

Velebitski klinčić, na Japetiću

Za prepoznavanje biljki, kasnije kod kuće je potrebna literatura ili dobra aplikacija za prepoznavanje. Ja koristim Googlovu aplikaciju “lens”, objektiv. Sasvim je dovoljna i nije potrebno tražiti dalje. Rezultate koje dobijemo u aplikaciji provjeravamo dostupnom literaturom. Prvenstveno izdanjem Školske knjige Flora Medvednice. Iako smo malo dalje, ovo izdanje je sjajno koncipirano i većinu biljaka smo u njemu našli.

Na ovoj stazi prepoznali smo preko 20 vrsta cvijeća, a po meni najznačajnija bi bila Velebitski klinčić, velebitski karanfil, nazivan i hrvatski klinčić, hrvatski karanfil. To je endemična biljka i strogo je zaštićena.

U nadi da smo ovom prekrasnom blagu dodijelili ispravna imena, evo Digitalnog herbarija s Japetića, ljeto 2021.