Jednu od jednostavniji verzija kako napraviti dno korpe ili torbe ili slično – sam  predstavila u postu o krpenim korpama.

Ovdje vam donosim kratki tutorijal u slikama za još jednostavniji način kako „skockati“ dno torbe ili korpe. Ovdje jedino treba voditi računa o smjeru uzorka – tako da s jedne strane ne bi on ostao naopačke. Dakle, ovo vrijedi samo za monotone uzorke koji ne ovise o tome jesu li naopačke ili ne. Tipa točkice, prugice, cvjetići i sl.

 

Uzmite svoj komad tkanine i svinite ga po visini tako da je uzorak s unutrašnje strane. Ovdje treba voditi računa da ova visina odrezane tkanine neće biti visina korpe, a ni širina. Ona će biti umanjena razmjerno koliko smo odlučili da bude dubina korpe, torbe kako ćete vidjeti kasnije. Prošiti sa strana. Ja za manje korpe ostavljam oko 1 cm šava, a za robusnije  i veće oko 1,5 cm.

 

Rastvorite šav i pritisnite ga peglom. Sad taj prošiveni komad rastvorite na način da bočne strane završe u špic. Učinite to s obje strane.
Sad je trenutak gdje se određuje visina, širina i dubina konačnog komada. Koliko visoko od kraja špica prošijemo – toliko ćemo dublji komad dobiti, ali time smanjujemo visinu, odnosno širinu. Prošiti oba špica na željenoj udaljenosti.

 

 
Odrežite viškove na udaljenosti 1 cm, odnosno 1,5 cm od šava. 
 
 
Sad možete i preokrenuti komad!
 
 
Po meni dvije vrlo važne stvari o kojima treba voditi računa

 

– Da konačne dimenzije komada ovise o tome koliko se duboko od špica prošio komad – to mu daje na dubini, ali smanjuje visinu i širinu
– Kako bi cijeli uradak izgledao dobro isti postupak treba napraviti i za postavu komada, istu udaljenost šavova, isti odrez.


A što se može s ovom tehnikom dobiti… kombinacije su beskrajne…

 

Save

4 thoughts on “Dno za torbe i korpe – kako se to radi”

  1. Iz jednog slicnog posta sam i ja naucila da tako sijem dno.Dobro je dati objasnjenje za sve koji to nisu videli.Slatke su tako tufnaste.

Comments are closed.