Vizitke, posjetnice
Vizitke, posjetnice

Nekoliko stvari koje mislim da trebate znati o meni, a pretpostavljam da već znate je da živim u našoj metropoli, u lijepo uređenom naselju i da svaki dan obiđem vrtić, školu posao i to sve onda ponovim. U toj iteraciji možda je bitno spomenuti da nisam u posjedu vozačke dozvole. Stoga sam davno zaključila kako bih bila što neovisnija, a i kako bih svela što više slobodnog vremena na druženje s obitelji, počela sam se oslanjati na internet i usluge koje preko interneta mogu ostvariti. Počevši od plaćanja računa (to je sad valjda svima normalno i vjerujem da kada vidimo račun bez bar koda da svi frknemo u brk), do narudžbe povrća i voća od lokalnih OPG-ova koji su se tako organizirali da razvoze u neke dane svoje narudžbe na punktove po kvartovima. Također je ista situacija s odjećom, gdje nerijetko isti komad naručen preko interneta u nekim dućanima dođe i jeftinije kada ga se naruči online. Knjige… Uglavnom da ne duljim u svojoj domaćoj radinosti i sama prodajem proizvode preko interneta, tako da mi je taj koncept prirodan. Veliku većinu svojih sirovina, tkanina i materijala također naručim na taj način. Nekada naručim uzorke, nekada ne…

Sve to, uvijek donosi dodatni trošak poštarine, jasno. Jasno je da sam se uputila u centar grada, primjerice tramvajem da bih za tamo i amo potrošila desetak kuna za kartu i naravno, vrijeme provedeno pretražujući, pa na kraju noseći to sve nazad doma. Taj trošak mi je jasan. Ono što me jako smeta kod naših hrvatskih obrtnika i firmi (zagrebačkih posebno) je da se uopće ne trude u ovom pogledu biti konkurentniji.

I evo nas kod vizitki. Odlučila sam nakon, eto sad već nekoliko godina izraditi vizitke. Do sada bih se snalazila tako da bih na kartonu lupala pečat koji sam kupila u Mulleru. To je pečat, štambilj slagalica koji sam možeš mijenjati i podešavati slova. Muka ih je složiti jednom da fino stoje, a još veća muka je odlučiti se za novi otisak. Uglavnom, to je super funkcioniralo i još uvijek funkcionira. No, ipak, prave vizitke je ono što sam zamislila. Zamislila sam ih na kartonu i jasno mi je bilo da je nemoguće tiskati bijelu boju na karton. Bijelu boju digitalni pisači ne ispisuju, to bi se onda radilo sito tiskom, a tu su i cijene neke druge, van moje lige.

100 bofora štambilj slagalica
100 bofora štambilj slagalica
100 bofora štambilj slagalica
100 bofora štambilj slagalica

 

Dok sam se ja smislila kako želim uopće da vizitka izgleda i kako ju oblikovati da može služiti i kao privjesak uz proizvod na primjer ako joj se probuši rupica… No, došla sam i do toga. Sama sam dakle, sa svojom vještinom grafičkog dizajna (koja je postojeća, ali ipak van moje domene) osmislila vizitku i amo reći pripremila je za tisak. Tako spremna sam poslala upite na prvih desetak rezultata na googlu koje sam dobila za upit izrade vizitki. Mogu reći da su svi promptno odgovorili. Neki su iskreno rekli da nemaju takav papir, neki imaju. Cijene – bila sam spremna dati do 200,00 kn za 100 komada obostrano tiskanih vizitki u boji. Činilo mi se realno. Neki su i ponudili više, puno više po meni ne realno, ali možda im to nije osnovni posao (poslala sam zaista na dosta adresa upit). Najpovoljnija su ponuda je bila ona iz Zadra. Studio je već imao i gotove primjere koje je radio na takvom kartonu i cijena samih vizitki je bila realna. Međutim, poštarinu su tražili 35,00 kn. Tu sam stala i razmislila, posebno kada su mi odgovorili da ako ja imam neki bolji način slanja, da slobodno pošaljem svog teklića po to. Ne znam, zaista koliko je potrebno takvu jednu pošiljku, koja stane u džep slati kurirom?

Uglavnom, sljedeće sam ukucala u google sve isto kako i do sada, samo na engleskom i krenula pretraživati stranice iz Velike Britanije koje su, kako prvo puno bolje prezentirane, nude na desetke različitih papira, a u konačnici cijena poštarine je 3,75 funti.

I baš taj dan na portalu Zazzle

Zazzle je američki portal sa podružnicama diljem svijeta, pa tako i u Europi, odnosno Velikoj Britaniji. Na svom portalu Zazzle nudi neovisnim, malim dizajnerima plasman njihovih radova, a nama svima priliku da ih tiskamo na praktički što vam god padne na pamet. Njihov model prodaje i marketing se zasniva na ideji da je svaki dan nešto na nekom velikom popustu. Tako je slučaj htio da je baš taj dan kada sam bila u potrazi – vizitke bile na 50% popusta. Vidjela sam to kao priliku koja se ne propušta. Odvažila sam se učitati svoj dizajn iako imam gotovo nikakvog iskustva u tome, posebno grafici koja ide u tisak. Odlučila sam se za dvije verzije – standardne vizitke i male mini vizitke, koje ću pariti s proizvodima kao da je deklaracija, visuljak. Sto jednih i sto drugih s poštarinom me je došlo oko 170,00 kn. Nije da sam zadovoljna, nego sam prezadovoljna. Istina, čeka se. Skoro mjesec dana je bilo potrebno vizitkama da dođu. Ali, ja sam zadovoljna.