Ovo je proizvod koji možete koristiti u vašem domu svakodnevno. Osim što će vas ovi jastučići razveseliti svaki put kad ih ugledate u ladici s rubljem, također mogu biti izvrsna dekoracija u poklonu koji ste osmislili od srca.
A tu su i dječica koja će se sigurno silno zabaviti ako im posložite etikete u dugine boje ili možda izvezete ili ušijete brojeve ili slova na jednu stranu.

Također možete osmisliti i osjetilnu igru memorije gdje ste jedan jastučić napunili lavandom, drugi kaduljom, treći ružmarinom, limunskom travom…
Svakako, ako ste ih namijenili djeci – vodite računa o prikladnosti gotovog proizvoda i uzrastu djeteta kojem ga namjenjujete!

Ovim malim i jednostavnim projektom unesite dašak zadovoljstva i opuštanja u vaš dom. Za izradu ovih malih jastučića ne morate čak ni posjedovati šivaću mašinu, možete ih sašiti na ruke. Ali ipak – ovo je zaista jednostavan, a svestran proizvod, zbog kojeg se isplati još jednom uzeti u obzir onu staru mašinu koja čeka servis u tetkinom ormaru… ili onu staru bakinu… Ako se odlučite koristili neke ostatke stare odječe ili reciklirali na ovaj način neki drugi komad materijala – hura za nas!

Jastučići punjeni mirisnim suhim biljem

Potrebno je:

– Osnovni šivaći pribor: iglice, konac…
– Lanene tkanine, u osnovi ostaci tkanina, ali ako imate komad oko 50 x 50 cm bit će dovoljan za 10 ak jastučića. Za jedan jastučić su potrebna dva komada 10 x 10 cm.
– Komadići jednobojnih ili šarenih pamučnih tkanina za etiketu. Za jednu etiketicu je potreban komadić tkanine 4×5 cm.

– Vatelin za punjenje. Osim vatelina možete koristiti i punjenje od nekog starog jastuka, rižu, grah ili slično.
– Mirisno suho bilje, lavandu, kadulju, ružmarin…

Izrada:

– Izradite etikete. Svinite dulji komad tkanine pripremljene za etiketu pola cm prema unutra s obje strane. Onda svinite na pola prema kraćoj strani.

Izrada etiketica

Izrežite komade za jastučić veličine 10 x 10 cm:

Dva komada prislonite tako da se uzorci gledaju “prema unutra”. S jedne strane umetnemo etiketu i učvrstimo iglicama:

Šivati 1 cm od ruba tkanine. Započnimo šivanje oko 1,5 cm od donjeg ruba tkanine i prošijmo komad uokolo tako da završimo oko 1,5 cm od vrha ruba na strani gdje smo započeli. Tako smo dobili otvor za prevrtanje. Moj je savjet da na početku i na kraju šivanja napravimo povratni bod, odnosno nekoliko sigurnosnih šavova . To znači šivati naprijed, nazad nekoliko puta. Tako smo osigurali šav od paranja kada budemo preokretali jastučić. Odrezati kutove, pazeći da smo barem 1/4 cm od šava. Preokrenemo, izguramo kutove iznutra nekim (ne baš oštrim) predmetom, kao što je olovka ili igla za pletenje i pritisnemo glačalom da bi nam komad bio uredan.

Preokrenuti i napunitiNapunimo ga pripremljenim punjenjem i ako imamo i suhim biljem ili samo biljem. Ako koristimo suho bilje trebamo paziti da nema ostataka grančica koje bi mogle probiti tkaninu. Ovdje bi zgodno bilo napraviti stožac od papira kako bismo lakše napunili jastučić.
Jastučić nije potrebno previše napuniti, bolje je da ostane mekan, tako da kada ga uzmemo u ruke da pod laganim pritiskom prstiju nam ispušta prekrasne mirise.
Kada završimo s punjenjem, ostaje nam još zatvoriti jastučić. Ovo opet možemo na ruke, ali zašto ne i mašinom. Ja osobno volim kad se vidi šav. Također i ovdje na početku šivanja valja osigurati šav, prošivajući nekoliko puta naprijed – nazad. Isto napravimo i na kraju šava. Odrežemo višak konca.

Veselo šivanje!

objavljeno na večernjakovoj blogosferi