Jedna od stvari koja može učiniti veliku razliku u konačnom izgledu vašeg šivaćeg uratka jest izgled početnih i završnih šavova. Početak i kraj šava šivanog šivaćom mašinom je najslabija točka gdje, ako nije ispravno učinjen može dovesti do paranja šava i razdvajanja spojene tkanine (1). To u konačnici može značiti rupu, odvajanje ručki… nezgodu.
Ovo je jedan od savjeta koji će svakog početnika unaprijediti i dati mu dodatnu sigurnost, a ostalima ne škodi ponoviti gradivo. Danas kada gledam svoje prve radove, ovi propusti su vidljivi. Možda izgledaju sada dražesno i daju nekakav poseban štih, no svejedno – neke stvari treba napraviti kako spada.

(1) običan neosiguran šav, (2) šav osiguran čvorom, (3) povratni bod – trostruki šav, (4) povratni bod – dvostruki šav, (5) kratki bodovi, (6) bod u mjestu

Nekoliko je načina kako osigurati šav da se ne para, a to će u konačnici pridonijeti kvaliteti i boljem i urednijem izgledu konačnog proizvoda.

Prvi način je da se rukom zaveže dupli čvorić na početku (2), odnosno kraju šava. Ovo je vrlo uredan i čvrst način, međutim može biti vrlo naporno svako malo odvajati komad sa šivaće mašine i prebaciti se na rad “na ruke”. Ovdje treba imati na umu da ćemo zbog izvlačenja donjeg konca uvijek izgubiti prvi bod.
Gotovo svaka mašina ima opciju šivanja unatrag. Koristeći tu opciju na početku šava šijemo oko 1 cm i vratimo se isto toliko unatrag i onda opet nastavimo prema naprijed. Ovako smo dobili trostruki šav (3). Inače se u šivanju izbjegava kako gomilanje materijala tako i gomilanje šavova. Gotov proizvod na tim mjestima bude grbav i neuredan. Posebno kod tankih materijala ovo može biti uočljivo.
Bolja opcija od ove je da krenemo šivati 1 cm ispred predviđenog mjesta za početak i odmah šijemo u natrag, pa zatim naprijed (4). Tako smo dobili dvostruki šav. Na slici se vidi po višku konca da sam počela šivati 1 cm kasnije.
Da bi se osigurao početni ili završni šav, nema potrebe našivati bespotrebno naprijed nazad sto puta. Dva, odnosno tri šava su više nego dovoljna. Međutim, kada osiguravamo šav od paranja, primjerice kod rupe za preokretanje, onda – ovisno o vrsti tkanine i veličini komada kojeg preokrećemo, ćemo se odlučiti s koliko ćemo prolaza osigurati otvor.
Sljedeća opcija je korištenje kratkih bodova (5) . Na šivaćoj mašini podesimo na kraći bod i tako započnemo šivanje. Budući da se kratki bodovi u pravilu ne paraju, kao što je to slučaj s dugim bodovima.
Noviji šivaći strojevi dolaze i s opcijom šivanja u mjestu (6). To je također zgodan način osiguravanja šava, međutim nije baš dobra za tanke materijale jer ostane kvržica.
Koju ćemo opciju odabrati ovisi svakako o kroju odnosno proizvodu koji radimo, tkanini koju koristimo i konačnoj primjeni komada kojeg izrađujemo. Svakako, na komadu krpice isprobamo moguće opcije i odaberemo najprikladniju.

Veselo šivanje!!!

Prije šivanja na komadu krpice isprobati opcije

Objavljeno na večernjakovoj blogosferi