Buđenje kreativnosti
Buđenje kreativnosti

Kako ih potaknuti na kreativnost i što im ponuditi nakon što su cijeli dan proveli u školi ili vrtiću.

Jesen je već uzela zamaha i jedva se tko sjeća prekrasnih ljetnih dana kada smo bezbrižno mogli raditi što god nam je palo na pamet. Od slikanja prstićima, modeliranja gline, glinamola, plastelina… Ma sve može! I za sve je bilo vremena. Početkom školske godine, stvari se mijenjaju. Vremena je manje, dani su kraći. I kako onda održati obiteljsku kreativnost na životu? Naše cure su cijeli dan u školi i vrtiću, to je osam, devet dugih sati reda, pravila, čekanja u redu, učenja… Nakon toga se trudimo što više vremena provesti na zraku, na otvorenom, bilo u parku ili jednostavno u šetnji.
Gledajući ih nakon škole kako se prepuštaju nestrukturiranoj igri koju su sami osmislili, kako iskaču iz jednog grmlja i jure prema krošnji neke vrbe, da bi se opet okupili na travnjaku i tako u beskrajan krug, razmišljam da ne postoji ta aktivnost koja bi nadomjestila to što upravo rade. Često čujemo da su dodatne aktivnosti na koju upisujemo djecu nakon škole u ranoj dobi nepotrebne, da se djecu s time opterećuje. No i dalje smatramo da ih treba na nešto upisati. Imamo osjećaj da će propustiti ovo ili ono. Možda da će neki skriveni talent ostati neotkriven u toj ključnoj dobi od 8 godina i da eto, baš zato jer je mogla ići na to i to, a nismo na vrijeme reagirali???

Za sve one koji misle da sami nemaju vremena i smatraju da će se djeca bolje provesti na nekoj aktivnosti i tamo više naučiti i dobiti nego što bi mogli s nama doma – mislite pogrešno. Imate vremena i sve što rade s vama – radit će s više ljubavi, volje i naučit će više nego bi igdje drugdje. Vjerujte mi. Evo nekoliko prijedloga kako održati kreativnost u svakodnevnom životu, za vrijeme škole. Možda će se neke mjere činiti drastične, no vrijede. Svaka sekunda koju ćete provesti zajedno radeći nešto kreativno ili jednostavno ne radeći ništa vrijedna je zlata.

1. TV preko tjedna Pored TV-a mislim i na sve ostale ekrane. Smanjiti ili potpuno ugasiti ekrane preko tjedna. Ovo je tema za sebe i zato o tome neću puno. Tko što može neka učini. Svaka minuta se računa.

2. Bez izvanškolskih aktivnosti kroz tjedan Ove smo se godine odlučili bez aktivnosti kroz tjedan. Razgovarali smo sa starijom (mlađa još nije ni išla) i odlučeno je da nakon škole nema dodatnih obaveza. Vrijeme provedeno na zraku ili s nama doma je puno vrjednije nego da je negdje drugdje i s nekim drugima.

3. Lagani vikendi Očistili cijeli tjedan od aktivnosti, pa tako i od sportskih aktivnosti. Smatrali smo da je sport od iznimne važnosti za rast i razvoj, tako smo za vikende se odlučili za plivanje. Sreća, pa nam je bazen u susjednom kvartu. Ova obveza koju smo svjesno stavili baš u vrijeme vikenda nam je dala dodano vrijeme koje provodimo zajedno i tako punimo baterije, ostajemo kod kuće ili planiramo neki izlet u prirodu. Pogledajte i neke ideje što se može raditi kroz tjedan u ovo jesensko doba.

Objaljveno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/kako-odrzati-kreativnost-na-zivotu-za-vrijeme-skole-10492 – blog.vecernji.hr