Jedna od stvari koja se uzima u računicu pri odluci o nabavi šivaće mašine je sigurno ušteda koju ćemo ostvariti popravljajući ili prekrajajući sami odjeću. Krpanje, skraćivanje, porubljivanje… Nova upotreba, novi život za neki komad tkanine je više od same reciklaže. Prenamjena. Posebno ako se radi o odjeći iz onih vremena kada je sve bilo puno kvalitetnije.
No, druga stvar koja se ne uzima pri tom u obzir je gomilanje te stare odjeće. Sve su to lijepe krpice koje bi se mogle prekrojiti. Šteta baciti. Ovo će biti sjajno, samo kad smislim što bih s tim. Ili posljedično – na nekom opasnom sniženju se nađete da svjesno kupujete komad koji vam uopće ne pristaje ili nema vašeg broja, ali imate ideju kako ga prekrojiti.
Tako ja imam ovu muževu košulju, koja se njemu uopće ne sviđa. Više ni ne znam zašto je ne želi, je li zbog uzorka, boje ili mu možda zaista ne pristaje. Ali sigurno već pet godina uredno se seli sa ljetnim košuljama na zimsko spremište i opet na proljeće izlazi van – čekajući mene oduševljenu njenim kariranim uzorkom. Ovo je njenih pet minuta. Odnosno pola sata – koliko je potrebno da se iz muške košulje prekroji u ležernu ljetnu suknju.

Osim same košulje potrebno je još imati i elastičnu vrpcu ili traku – ovisno što odaberete. Ovdje sam ja koristila elastičnu vrpcu, ali može i obična traka. U tom slučaju će se suknja vezivati s prednje strane.
Prvo skinemo džepove. Pažljivo paralicom odstranimo sve šavove. Džepove stavimo sa strane, njih ćemo kasnije prišiti nazad na neko praktičnije mjesto.

Rezanje! Opustite se, ne možete puno pogriješiti. Odrežite gornji dio košulje, kragnu, ramena, rukave sve u razini šava ramenice na vrhu leđa. Ukoliko ta širina odgovara vašem struku tu stanite. Ako je ta širina preuska, možete se spustiti malo niže. Ovdje vrijedi jedino vaša procjena. Vratite džepove na mjesto gdje vam to najviše odgovara.
Zatvorite traku sa gumbima. Krenite od vrha prema dolje. Ja sam zadnja dva gumba ostavila ne prošivena, kao nekakav mali šlic.

Nakon toga označite dvije točke i povucite ravnu liniju po kojoj ćete šiti bočni rub suknje. Prva točka je gore na struku, pasu. Druga točka je ravno na pravcu gdje šav završava.
Ja sam ovdje iskoristila donji šav košulje i nisam ga prekrajala.

Sada gornji rub svinite dva puta prema unutra i osigurajte iglicama. ako ste se odlučili za običnu traku, za otvor možete iskoristiti otvor za gumb. U tom slučaju prošite dva šava u krug, jedan tik uz rub pregiba, drugi dekorativni uz gornji rub pasa suknje.

Za opciju s elastičnom trakom, morate ostaviti neprošiveno na jednom mjestu 2 do 3 cm i kroz taj otvor provući vrpcu. U oba slučaja je zgodno imati sigurnosnu iglu (sigurecu, zihericu) koju zakačimo na traku i vodimo kroz tunel. I u ovom slučaju s elastičnom vrpcom zatvorimo donji šav i prošijemo još jedan gornju uz rub pasa.

Verzija s elastičnom vrpcom je zahvalnija, jer u tom slučaju eventualne pogreške ne dolaze toliko do izražaja. Struk se nabora i sve izgleda sjajno. Ljetno, opušteno – neobavezno, baš kako ljeto mora i biti!

Veselo šivanje!

objavljeno na večernjakovoj blogosferi