Da, platnene maramice! Čak i ako mislite da ne dolazi u obzir baviti se prljavim, slinavim, šmrkljavim maramicama – razmislite još jednom. Istina je da je napredak čovječanstva vidljiv i u jednokratnim maramicama koje samo bacimo u smeće ili zahod i potegnemo vodu – ali sigurna sam da ćete se osjećati bolje ako usvojite ovu ideju. Vjerujte mi na riječ – vrlo brzo ćete se naviknuti na njih i na ono malo ekstra posla oko pranja i sušenja maramica, a da će vas osjećaj zadovoljstva, možda sjećanja na djetinjstvo nagraditi. Također, dugoročno i vaš kućni budžet će osjetiti razliku.

Platnene maramice ili blaznice se mogu koristiti gdje god treba nešto obrisati. Ovisno o obliku i broju slojeva od koji smo ih složili mogu se koristiti kao krpice za brisanje osjetljive bebine kože, malih nosića, slinavih nosića. Deblji i manji oblik će biti idealan kao blaznica za čišćenje šminke i lica… Tanke maramice mogu biti jednostavno tu pri ruci kad god treba nešto obrisati. Gledajte na to kao i na kuhinjske krpe. Jasno – tu su jednokratni kuhinjski papiri, ali u svakoj kuhinji su normalne i krpe. Pa se tako možemo zapitati tko je i kada točno izbacio i potisnuo platnene maramice iz upotrebe???

Platnene maramice – osmislite i napravite sami

Ako čitate već ovaj odjeljak, onda sam vas valjda i zainteresirala za ovaj projekt. Ovdje čak i ne morate ništa šivati. Obzirom da su najbolji rezultati oni kada se šiva iberdeck storjem, endlericom – tako je moj prijedlog i ako imate šivaću mašinu da napravite pripremu, odaberete i nabavite materijal, operite ga prvi put i izrežete ga na veličine koje vam najbolje odgovaraju i da onda to sve odnesete najbližoj šveljici koja će vam na svom super stroju za porubljivanje to za vas porubiti.

Platnene maramice – porubljene prekrivnim bodom

Materijali koji dolaze u obzir su pamučni flaneli, frotiri ili bambus flaneli i mješavine. To su materijali koji najbolje upijaju tekućine. Ovisno o namjeni maramice materijali se mogu kombinirati, kako ćete vidjeti u mom prijedlogu u nastavku.
Održavanje platnenih maramica, jednom kada uđete u rutinu nije ništa strašno. Možete ih prati s ručnicima ili čak s bijelom robom. Dakako, sve ovisi za što ste ih koristili. Upotreba omekšivača se ne preporuča, jer se teško ispire općenito s tkanina i na taj način im smanjuje moć upijanja. Dok maramice čekaju na pranje, ako su mokre, zgodno je da imate manju kantu samo za njih.
Evo mog prijedloga za upotrebu platnenih maramica

Obične jednoslojne maramice
U osnovi mogu biti bilo koje dimenzije, ali pokazalo se da su 20 x 20 cm super za ovu vrstu maramica. Izrade se tako da se odreže kvadrat željenih dimenzija – 20 x 20 cm i porubi se po krajevima. Ovdje ne treba dodavati dodatak za šav, jer ga praktički i nema. Materijal izbora je pamučni flanel.

Dvoslojne maramice
Kao i jednoslojne dimenzije mogu biti razne. Dva sloja flanela će dati veću moć upijanja kao debljinu maramice. Zgodne su za brisanje pelenskog područja kod beba. Osim 20 x 20 cm, dobro dođu i 20 x 15 cm. Materijal izbora je pamučni flanel. Ovdje se možemo poigrati uzorcima pa s jedne strane koristiti jednobojni flanel, a s druge flanel s uzorkom.

Blaznice
Blaznice koristimo u svakodnevnoj higijeni za čišćene lica ili slično. U dva sloja dimenzija za veće blaznice 15 x 10 cm i manje, meni puno praktičnije 12 x 8 cm. Materijali izbora za jedan sloj pamučni frotir, drugi sloj pamučni flanel.

Jastučići za dojenje
Meni su se najbolje pokazali troslojni okrugli jastučići promjera oko 8 cm. Materijal: s donje strane (one koja ide na kožu) pamučni flanel, središnji sloj frotir, a gornji sloj obično pamučno platno s nekim zgodnim uzorkom. Ovdje bi idealno za središnji sloj bio bambus koji ima puno veću moć upijanja od frotira.

No, kombinacije su nebrojene i ako se upustite u ovu avanturu, odnesite šivalici sve komade koje ste narezali i sve ostatke. Vidjet ćete što je u vašem domu potreba i gdje su platnene maramice zaživjele, a gdje nisu. Svakako, dajte im šansu.

Blaznice za čišćenje lica – pamučni frotir i pamučni flanel

objavljeno na večernjakovoj blogosferi