kukičanje
kukičanje

Vjerojatno jedna od prvih vještina koje sam stekla još u ranoj mladosti. Sjećam se te lila (ili ljubičaste) metalne kukice broj pet, koju sam oduvijek smatrala svojom, iako sam možda babi već išla na živce kradući joj je iz korpe s vunicom. Kukičanje, ili kačkanje je vrlo zgodna vještina i za početak zaista ne treba puno za opremiti se i krenuti.
Kako sam pisala o vezenju – za kukičanje trebate još manje toga. A ono najbolje je da osnovno pletivo možete uvijek ponijeti sa sobom. Ja osobno jedva čekam taj dan kada će na kavi netko (osim mene) izvaditi pletivo. Kukicu i vunicu možete ponijeti svugdje sa sobom – pa i na plažu

Kukičanje – za početak odaberite jednostavne mustre koje ćete brzo zgotoviti

Kukica – vunica
Potrebne su dvije stvari: kukica i vunica! Prvo kukica. Nju možete naći već za 20 kn sasvim zadovoljavajuće kvalitete. Ovisno o koncu, odnosno debljini konca birate i veličinu kukice. Obično na klupku vune pišu preporuke za odabir i veličine kukice. Kod nas se koriste oznake kukica u milimetrima (tzv. metričke oznake). Koriste se još i američke oznake i britanske koje ćete naći kao US, odnosno UK. A onda vunica.

Vunica je uvriježeni naziv za svako klupko, dok ono danas dolazi u raznim sastavima od čiste vune, mješavine, pamuka, bambusa i umjetnih vlakana. Meni se osobno pokazalo, kada sam nakon dugo godina poželjela obnoviti znanja ove vještine, da je najlakše heklati čisti pamuk s kukicom broj 4 ili 5 (4 mm ili 5 mm). Kako sam spomenula, ovisno o debljini pređe birat ćete veličinu kukice (ili obrnuto).

Eto, sada ste opskrbljeni.

Osim kukice i vunice, vjerojatno imate i škare, a dobro će vam doći i jedna tupa igla velikog oka koja će služiti na kraju posla kako biste uradak doveli u red. No, još vam treba jedna stvar – a to je mustra za ono što ćete kukičati. Za početak odaberite nešto srednje veličine i nešto jednostavno. Kao na primjer krpicu za čišćenje ili podložak. Tu se izvježbajte. Za početak tu je 5-6 osnovnih bodova koje trebate usvojiti i ovakvi projekti kao kuhinjske krpice, blaznice ili podlošci su sjajni da usvojite te osnove. Osim toga, takve male stvari su brzo gotove i to također početnicima puno znači, kada na kraju dana imaju gotovu stvar u rukama. Kada komad bude gotov, pogledajte gdje ste sve pogriješili. Sigurno će biti izgubljenih očica, kraćih redova ili sl.
Definitivno projekt za početnike su i vrlo jednostavne narukvice prijateljstva. Izradite lančić da odgovara opsegu ruke (za dijete 30), okrenite i izradite isto toliko niskih stupića do kraja.

lančić: rukom oblikujte omčicu, pa kukicom zahvatite konac i provučete kroz omčicu, nastavljate tako kroz svaki prethodno stvoreni bod, očicu.
poluštapić (pš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu, pa kroz očicu na kukici.
niski štapić (nš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.

Kada usvojite te osnovne bodove, bacite se na izradu ovakvih cvjetića, loptica i ostalih minijatura. Ovdje će se vaši mališani raspametiti kada vide da ispod vaših ruku izlaze tratinčice, loptice, srca, zvjezdice. Vjerujte mi, nikakva kupljena igračka ih neće tako razveseliti kao nešto što vi sami izradite (ma koliko to grbavo i nespretno izgledalo).
Heklajući cvjetove uvježbat ćete razne bodove A gdje naći mustre? Internet je zaista prepun mustri za kukićanje. Samo postoji jedna nespretna zamka, a to je da postoje dva različita, ali vrlo slična nazivlja osnovnih bodova. To može i redovito donosi veliku zbrku, posebno ako ste početnik.


Postoji US američko i UK britansko nazivlje. Neke stranice, blogovi naglase koje će se nazivlje koristiti, neke ne. Moj je savjet da, ukoliko se odlučite na pretraživanje ovih sadržaja da si odmah izdvojite usporednu tablicu oznaka. Također postoji i domaće nazivlje omča, petlja, lančić, štapić… Ja sam usvojila UK terminologiju, budući da blogovi koje pratim uglavnom koriste to nazivlje. Sigurna sam da ćete i vi naći svoje omiljene stranice. Koje su to stranice koje ja volim pratiti saznat ćete ako virnete na moj FB profil 100 bofora, gdje ću u narednim danima dijeliti stranice koje me inspiriraju i korisne linkove. Pa… veselo kukičanje!!! Eh, da! Imate li kakvo pitanje ili možda neki savjet ekstra?

Objavljeno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/kukicanje-heklanje-kackanje-za-pocetnike-8538 – blog.vecernji.hr