kukičanje za početnike, loptice
kukičanje za početnike, loptice

Temu ovog posta je odabrala moja starija djevojčica. Ove loptice su nam se svidjele na prvu loptu i u zadnje vrijeme su nam u centru pažnje. Dok se ja bavim pronalaženjem optimalnog načina izrade, u međuvremenu lopte prolaze kroz razne avanture. Ja posljedično dobivam narudžbe koja boja nedostaje ili koja veličina se traži da bi priča mogla dalje napredovati. Vodimo ih svugdje sa sobom i ovaj post je jednostavno morao biti o njima. Do sada se nisam usudila pisati mustre ili upute za heklanje, pa ćete mi oprostiti ako sam što neobično rekla, napisala. Tako je u ovom postu glavnu ulogu dobila ružičasta loptica. Pokazat ću vam kako je nastala. Ovo je zaista poziv svim početnicima da probaju, jer je za izradu ove loptice potrebno znati samo dva osnovna boda: lančić i niski štapić. Ako vas zahvati groznica izrade ovih loptica (a upozoravam vas – vrlo su zarazne) usavršiti ćete ovu tehniku. Što je potrebno za izradu dvobojne loptice: – kukica veličine 3 (to sam ja koristila) – pamučni konac, pređa – prikladna za kukicu debljine 3 – punjenje – ja sam koristila pamučnu vatu, a dobro će doći i riža, poliestersko punjenje ili što već nađete prikladnim – škare i igla velikog oka

Osnovni bodovi:
lančić: rukom oblikujte omčicu, pa kukicom zahvatite konac i provučete kroz omčicu, nastavljate tako kroz svaki prethodno stvoreni bod, očicu.
niski štapić (nš): ubosti kukicu u očicu, zahvatiti konac, provući kroz očicu – sada su dvije očice na kukicu – privući kroz obje očice.

Za početak napravite dva boda u lančiću.
Prvi krug će se raditi unutar očice lančića.
Krug 1: u drugu očicu gledano od kukice izradite šest niskih štapića (6 očica)
Krug 2: u svaku očicu izradite po dva niska štapića (12 očica)
Krug 3: u prvu očicu izradite *1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (18 očica)

kukičanje za početnike, loptice
krugovi 1-3

Budući da je ovo heklanje u spiralu, potrebno je na početku reda staviti nekakvu oznaku kako se ne bismo pogubili u brojanju. Za to može poslužiti nekakva plastična spajalica ili slično, a uvijek se možete poslužiti končićem u kontrastnoj boji.

Krug 4: u prvu očicu izradite *1 nš, u drugu 1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (24 očice)
Krug 5,6: po 1 nš u svaku očicu. Prekinite konac, ostavljajući oko 4-5 cm niti i provucite kroz očicu da se ne pori. To je jedna polovica lopte. Na isti način napravite i drugu polovicu.

kukičanje za početnike, loptice
krug 5-6

Spajanje polovica lopti: Uzmite konac u željenoj boji. Loptice prislonite tako da su im prave strane prislonjene jedna uz drugu. Krenite šivati tako da iglom zahvaćate ispod svakog para očica. Gledajte da imate onoliko šavova koliko imate očica (24). Zaustavite na trenutak šivanje kada je otvor od prilike 2-3 cm.

kukičanje za početnike, loptice
Spajanje loptica

Sada je vrijeme da lopticu preokrenete i u nju stavite odabrano punjenje. Završite sa šivanjem do kraja, ugurajte konac koji viri prema unutra i između dlanova oblikujte lopticu. Naravno ovo nije prava geometrijska kugla, ali je najbolje što se može.

kukičanje za početnike, loptice
Punjenje loptica
kukičanje za početnike, loptice
Zatvaranje loptica

Lopte drugih veličina:
U gornjem objašnjenju je pokazana izrada lopte od 24 boda, očice u centralnom (ekvatorskom krugu). Tako ću ovdje nazvati i lopte ostalih veličina:

Lopta 18: Početak dva boda u lančiću. Prvi krug će se raditi unutar očice lančića. Krug 1: u drugu očicu gledano od kukice izradite šest niskih štapića (6 očica) Krug 2: u svaku očicu izradite po dva niska štapića (12 očica) Krug 3: u prvu očicu izradite *1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (18 očica) Krug 4 i 5: po 1 nš u svaku očicu (18) To je jedna polovica lopte. Na isti način napravite i drugu polovicu.
S tim da izostavite krug 5!!!

Lopta 24: Početak dva boda u lančiću. Prvi krug će se raditi unutar očice lančića. Krug 1: u drugu očicu gledano od kukice izradite šest niskih štapića (6 očica) Krug 2: u svaku očicu izradite po dva niska štapića (12 očica) Krug 3: u prvu očicu izradite *1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (18 očica) Krug 4: u prvu očicu izradite *1 nš, u drugu 1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (24 očice) Krug 5 i 6: po 1 nš u svaku očicu (24) To je jedna polovica lopte. Na isti način napravite i drugu polovicu.

Lopta 30: Početak dva boda u lančiću. Prvi krug će se raditi unutar očice lančića. Krug 1: u drugu očicu gledano od kukice izradite šest niskih štapića (6 očica) Krug 2: u svaku očicu izradite po dva niska štapića (12 očica) Krug 3: u prvu očicu izradite *1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (18 očica) Krug 4: u prvu očicu izradite *1 nš, u drugu 1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (24 očice) Krug 5: *1 nš,1 nš, 1 nš, 2 nš*, ponovite to šest puta (30 očica) Krug 6,7 i 8: po 1 nš u svaku očicu (30) To je jedna polovica lopte. Na isti način napravite i drugu polovicu.
S tim da izostavite krug 8!!!

Lopta 36: Početak dva boda u lančiću. Prvi krug će se raditi unutar očice lančića. Krug 1: u drugu očicu gledano od kukice izradite šest niskih štapića (6 očica) Krug 2: u svaku očicu izradite po dva niska štapića (12 očica) Krug 3: u prvu očicu izradite *1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (18 očica) Krug 4: u prvu očicu izradite *1 nš, u drugu 1 nš, a u sljedeću 2 nš*, ponovite to šest puta (24 očice) Krug 5: *1 nš,1 nš, 1 nš, 2 nš*, ponovite to šest puta (30 očica) Krug 6: *1 nš,1 nš, 1 nš, 1 nš, 2 nš*, ponovite to šest puta (36 očica) Krug 7, 8, 9: po 1 nš u svaku očicu (36) To je jedna polovica lopte. Na isti način napravite i drugu polovicu.

Ako ste proučavali, vidite uzorak i praktički možete izraditi lopticu bilo koje veličine. Izrađujte krugove povećavajući broj očica do željenog opsega lopte, nakon toga izrađujte krugove bez povećavanja broja očica. Koliko će tih krugova biti ovisi koliko ste krugova prethodno izradili. Primjerice za loptu 18 to su tri kruga (dva u jednoj polovici, jedan u drugoj polovicu) – a do broja tri smo došli jer smo prethodno imali tri kruga povećavanja (6,12 i 18). Za loptu 24 to su 4 kruga (dva u jednoj, dva u drugoj polovici), jer smo prethodno imali četiri kruga povećavanja (6,12,18 i 24).

Eto! Sada možete napraviti loptice i lopte raznih veličina, boja, uzoraka. Je li možda prerano za božićne kuglice??? Uglavnom, veselo kukičanje!!! Eh i da, ne zaboravite se pohvaliti svojim lopticama, ako vas je ovaj post inspirirao ili potaknuo neke zaboravljene vještine!

Objavljeno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/loptice-upute-za-izradu-loptica-svih-velicina-kukicanjem-8556 – blog.vecernji.hr