100 bofora - šivanje ukrasa za kosu
100 bofora – šivanje ukrasa za kosu, fjoke, mašne

Ovakve mašne su jednostavno uvijek u modi. Mene je nedavno inspirirala Platnena. Kod nje uvijek neka kombinacija novih i recikliranih tkanina, trakica, gumbića. Ja vam uz njenu ideju donosim i upute kako se to radi s predloškom za izrezivanje.

Predložak za izrezivanje uključuje dvije veličine: malu i veliku. PDF za preuzimanje pronađite na ovoj poveznici: kroj za šivanje čvor mašne

Za jednu ovakvu veću mašnu potrebna su dva komada tkanine duljine oko 25 cm i širine oko 7 cm. Jednom kada napravite nekoliko mašni, bit će vam jasno da ih možete napraviti u bilo kojoj veličini.

100 bofora - šivanje ukrasa za kosu
100 bofora – šivanje ukrasa za kosu

Tkanina koja dolazi u obzir može biti zaista skoro pa bilo kakva.
Popelin, traper, lan, viskoza… No, što je tanja, to bolje. Opet, ne pre tanka jer će mašna biti nekako slinava i neće držati oblik ako je nešto većih dimenzija. Tanja tkanina će se lakše dati napraviti u čvor.

Što mi treba
Osnovni pribor za šivanje
Tkanina oko 25 cm x 15 cm
Gumica za kosu ili rajf

Kako se to radi
– Prema predlošku izrezati dva komada tkanine i staviti ih tako da su im uzorci prema unutra

– Prošiti uokolo na oko 0,5 cm od ruba, krenuti od prve trećine donjeg ruba kako je prikazano na predlošku, a završiti tako da na sredini ostane neprošiveni otvor od oko 5 do 7 cm. Početak i kraj tog otvora je potrebno učvrstiti tako da se nekoliko puta prođe šavom naprijed – natrag.

– Na nekoliko mjesta, gdje je najviše zaobljenja, zarezati škarama neposredno do šava. Pazite da ne zarežete šav. Ovome možete doskočiti da kada izrezujete tkaninu po predlošku koristite zig-zag škare.

– Preokrenuti i uredno pritisnuti pod peglu. Otvor nije potrebno zatvarati šavom jer će ionako ostati čvrsto ispod čvora.

– Pripremiti gumicu za kosu ili rajf

Presavinuti tkaninu nekoliko puta po duljini tako da se prvo svine dio gdje je otvor za preokretanje.

– Provući kroz gumicu ili rajf i napraviti čvor. Veselo šivanje!

100 bofora - šivanje ukrasa za kosu
100 bofora – šivanje ukrasa za kosu

Objavljeno i na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/napravite-sami-sarene-masne-za-svaku-modnu-kombinaciju-11943 – blog.vecernji.hr