Kraljičin zdenac

Započeli smo avanturu osvajanja Medvednice s Poučnom stazom Miroslavec, markiranom kao staza 13. Spada među najlakše staze na Medvednici i preporučuje se svim početnicima i onima koji s djecom žele provoditi vrijeme u brdima.

Kako se djeci ne bi zamjerio odlazak u brda, zbog odabira pogrešne staze mnogi iskusni planinari zagovaraju upravo ovu stazu za početak. Mi slušamo dobre savjete i krećemo sa Šestinskog Lagvića, gdje smo se parkirali.

Poučna staza, kako se i očekuje svako malo nudi niz informacija o Medvednici na raznim pločama i natpisima uz stazu. Tako, ako nemate priča u rukavu, informacije o glinenom škriljavcu i ostalim geološkim značajkama Medvednice, neće manjkati. Staza cijelim putem vodi uz potok Kraljevec i na nekoliko mjesta se sigurno može spustiti do vode. Ovo je upozorenje, ako niste mislili nositi rezervnu odjeću da ponesete barem rezervne čarape.

Staza 13 i spuštanje do potoka

Mostići su zaštitni znak ove staze. Nakon osunčanog i otvorenog prvog dijela staze, kada se lagano zađe u njen šumoviti dio uz potok, mostići su gotovo na svakom koraku i djeci su zabavne ciljne točke.
Na stazi su dva malo zahtjevnija uspona koja prate mala odmorišta s klupama.

Poučna staza Miroslavec

Vrijeme potrebno za doći do Kraljičinog zdenca je nešto više od sat vremena. Na zdencu se možete odmoriti, pojesti nešto i popiti, što ste ponijeli sa sobom.

Osvajanje Medvednice za početnike

Ako niste ponijeli svoj ručak, restoran Kraljičin zdenac na žalost trenutno ne radi do daljnjeg (vidi datum objave), potrebno je nastaviti dalje oko 250 m stazom 1 do Lugareve kuće. Ovdje može biti gužve, budući da je donji objekt zatvoren.

Lugareva kuća na Sljemenskoj cesti – staza 1
Download file: 13-Miroslavac.gpx

Osim uz potok, staza 13 ide usporedo s cestom, Prilazom Kraljičinom zdencu.