Za početak, za početnike – naučite jednu tehniku ručnog šivanja filca. Manji komadi, kao neki ukrasi ili broševi se lakše šivaju ručno, nego na mašinu – tako da je i to dodatni motiv da svima onima koji žele šivati, a nemaju šivaću mašinu -da se priključe ovoj maloj seriji o šivanju filca.

Filc je netkani materijal i zato je idealan za jednostavne projekte. Prvenstveno zato jer se ne mora porubljivati u onom klasičnom smislu – da se ne para, jer budući da nije tkan, nema se što ni parati.
Filc možemo naći u raznim oblicima i debljinama. Najčešće je to metraža, u raznim širinama od 90 cm, nekada i više. Debljina također ima više. Najtanji je onaj od 1 mm i taj se u hobi dućanima prodaje i u tablama A4 formata. Vrlo debeli filc se smatra onaj od 3 mm na više. Taj i nije tako zgodan za šivanje malih stvarčica, više se koristi kao nekakva podloga ili možda za torbe ili slično.
Filc je ustvari vuna, ali je često dostupan i kao poliester. Ovisno o onome što želimo raditi izabrat ćemo deblji ili tanji filc. Također i sastav utječe na cijenu, pa će tako ovaj poliesterski biti i nekoliko puta jeftiniji, a i dostupniji.
Tanki filc se lako reže škarama. Zig zag škare mogu dati dodatnu zanimljivu notu. Moramo imati u vidu da će se deblji komadi teško rezati, a zig zag škare i nisu najoštriji komad opreme koji imamo, tako da za njih ostavimo onaj najtanji 1 mm filc. Manji komadi, kao neki ukrasi ili broševi se lakše šivaju ručno, nego na mašinu – tako da je i to dodatni motiv da svima onima koji žele šivati, a nemaju šivaću mašinu -da se priključe ovoj maloj seriji o šivanju filca.

Od šivaćeg pribora su osim oštrih škara, potrebne i igle za šivanje. To treba biti oštra igla s velikim okom. Također su iglice za pridržavanje korisne, kao i krojački metar (ili ravnalo će poslužiti), olovka za označavanje ili krojačka kreda. Konac s kojim je najbolje šivati filc je konac za vezenje, muline konac. To je konac od 6 niti, pa ako nam se za nešto čini možda i predebel, možemo razdvojiti po 3-4 niti i s njima šivati.

Dakle, pribor -imamo, filc smo nabavili – krećemo!!!

Za početak, na primjeru kaktusa, koji može poslužiti na kraju kao jastučić za iglice, pokazat ću jednu tehniku ručnog šivanja filca. Iako, nema razloga zašto se filc ne bi šivao ravnim bodom – ovaj bod koji se naziva bod obamet (eng. blanket stitch) je dekorativan bod i tako sredimo dvije muhe jednim udarcem. Bod obamet se može koristit i za neke druge stvari, kao za prišivke na primjer, ali o tome u nekim drugim postovima.

Filc, konac, punjenje.
1. Pripremite filc. Potreban je komad oko 15 x 20 cm. Iz njega izrežemo dva komada u obliku kaktusa. Prvo smo na papiru ili tankom kartonu iscrtali obris kaktusa, pa ga zatim prenijeli na filc.
2. Odaberite konac. Zgodno bi bilo imati dvije boje. Jednu za rubni šav, jednu za ukras.
3. Pripremite punjenje. To može biti opet vuna, poliestersko punjenje… Možete staviti i desetak zrna graha pa da cijeli komad dobije i težinu, obzirom da ćemo ga koristiti kao jastučić za iglice.

Bod obamet: 
1. Prvi bod započinjemo između dva komada filca. Ovdje na kraju šivanja, nema preokretanja tkanina. Zavežemo mali čvorić na kraju konca koji će ostati u sendviču između dva filca. Izvučemo iglu s koncem na pravu stranu prema sebi.
2. Šijemo s lijeva na desno i ubodemo iglicu na istoj udaljenosti od ruba.
3. Prije nego zategnemo konac do kraja ostavimo malu omčicu i kroz nju provučemo iglicu.
Dobili smo jedan bod obamet. Urednost ovog boda i njegova tajna je u pravilnim razmacima ubadanja igle. Šijemo tako uokolo i punimo komade kaktusa pripremljenim punjenjem.
4. Sa stražnje strane, opet na istoj udaljenosti od ruba ubodemo iglicu i izvučemo je van prema sebi. Ponovimo korake 1,2,3…

Na kraju zatvorimo posljednjim šavom koji završava kroz samo jedan komad filca i uguramo ga unutra da se ne vidi. Dodatno možemo ukrasiti kaktus kojim običnim šavom.
Veselo šivanje!!!