Park šuma Golubinjak

Još jedno područje Gorskog kotara se nalazi u blizini Lokvi. Zajedno s posjetom Špilji Lokvarki, ovo može biti krasan izlet. Park šumom upravlja JU Priroda, a također je kao i špilja Lokvarka dana u koncesiju. Ulaz se naplaćuje, neovisno o uzrastu i kombinaciji, 20 kn po osobi. Djeca do 5 godina mislim da ne plaćaju.

Na stranicama Lokvarke, koja ima Šumu u koncesiji stoji:

Velika zelena čistina okružena stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena, a sve na površini od 51 ha, gotovo svakoga tko posjeti Golubinjak ostavljaju bez daha.

Šuma je uistinu prekrasna. Sve podsjeća na vilinski kraj. No, nismo mi bez daha, nego šuma. Ovdje ću odmah staviti kartu sa tragom, pa će sve biti jasno.

Download file: Golubinjak.gpx

Kada su je 1955. proglasili Park šumom, vjerojatno nisu umali u vidu da će ona ostati bez daha. Autocesta A-6 koja prolazi tik uz šumu oduzela joj je i šum lišća i pjev ptica. Takav smo dojam imali mi početkom kolovoza kada smo ju obišli.

Park šuma Golubinjak

Neobično je bilo upijati slike stasite crnogorice, gdje zaista tako visoku crnogoricu nismo do sada vidjeli, uz šum automobila. Ta nas je pozadinska buka pratila cijelim putem.

Obišli smo stazu kako je na priloženoj karti. Na ulazu u Park Šumu prošli smo ispod vijadukta auto ceste i našli se na prostranoj livadi ukrašenoj raznim skulpturama. Stotinjak ovakvih velikih drvenih skulptura razasute su po Gorskom kotaru, dio su projekta Goranske kiparske radionice.


Ovdje koncesionar nudi i najam roštilja. Tu je i mali ugostiteljski objekt, gdje smo kušali žabe i pastrvu. Odlučili smo se obići šumu u smjeru prvih pećina (špilja).

Park šuma Golubinjak

Čim smo zašli za livadu uvjerili smo se kakav je ovo raj za penjače. Penjače svih uzrasta. I dalje uz konstantan šum autoceste nastavljali smo se i dalje oduševljavati prizorima, ali i čuditi gluhoj šumi. Poučne table su nam osvježile znanje o risu, za kojeg čisto sumnjam da ovdje zalazi.

Uz visoku crnogoricu smo prolazili sve do Ledene špilje, kada smo se kružno počeli vraćali livadi. Sada već visoko nalazimo se iznad stijena u bukovoj šumi. Uspon i kasnije strmo spuštanje do početne točke, ali mali iskusni planinari ovo mogu bez problema savladati.

Park šuma Golubinjak

Staza je izvrsno makrirana, no nejasne su nam bile stazice, također s markacijama, koje nismo nalazili ucrtane u kartama koje imamo. Očito je da se na popularizaciji ovog područja radi. Nadam se da je i bukobran u planu. Moguće je da van sezone (ipak smo mi bili u udarnom turističkom vikendu i opterećenju autoceste) manji pritisak buke na šumu.

Park šuma Golubinjak
Park šuma Golubinjak
Park šuma Golubinjak

U blizini se nalazi špilja Lokvarka.