Špilja Lokvarka - ulaz
Špilja Lokvarka – ulaz

Ljeto u Gorskom kotaru! Da!

Špilja Lokvarka nalazi se na području općine Lokve, što ju čini ili blizu kada ste na Kvarneru ili uz put kada idete s mora. Špiljom upravlja JU Priroda na način da su ju dali u koncesiju Lokvarka d.o.o. Zajedno se još nisu usuglasili je li riječ o spilji ili špilji.

Ulaznica je bila 80 kn, neovisno o kome je riječ.

Za posjetitelje su otvorene četiri od šest istraženih razina špilje. Spustili smo se 78 metara u dubinu. Rečeno nam je da je to najdublje što se u nekoj turističkoj špilji nudi. Ukupna istražena duljina špilje je puno dulja i dublja.

Prva, ulazna dvorana nam je dala dojam špilje. Špilja je vrlo osvjetljena i prostrana. Veći uspon je onaj do druge dvorane koja je i nama bila najzanimljivija jer je i najveća i sa jako lijepom akustikom.

Temperatura u špilji je oko 8°C cijele godine, vlažno je i sklisko. Stoga je važno sa sobom, posebno ljetnim mjesecima imati duge rukave, hlače i dobre tenisice. Moje cure su poželjele drugi put ponijeti i rukavice. Ne toliko zbog hladnoće, koliko zbog vlage koja je obuimala inox ograde i rukohvate za koje smo se morali pridržavati.

Špilja Lokvarka - presušeno jezero
Špilja Lokvarka – presušeno jezero

Vodičica je nas je vodila kroz sve četiri dvorane, a kada smo došli do kraja predviđenog za okretanje i povratak posjetitelja, ona je ostala na kraju i dopustila nam da svatko svojim tempom izađe iz špilje. Ovo nam je ostavilo dovoljno vremena za razgledavanje, fotografiranje (koje je dozvoljeno, ali bez bljeskalice).

Svatko će na početku pomisliti da će povratak biti težak i zahtjevan, no ipak se na kraju pokazalo da nije tako. Šiplja je lijepa i prostrana i puna špiljskih ukrasa i brzo zaokupi maštu, da su i oni najmlađi (a bilo ih je u grupi, rekla bih 4-5 godina) bez problema savladali i spuštanje i povratak.

Naučili smo da su špiljski ukrasi stalaktiti, stalagmiti, stalagnati (ukras formiran od jednog stalaktita i jednog stalagmita) zavjese…

Ukupni dojam je da se u špilju nije toliko interveniralo, bar ne u ovo novije doba. Iako je dugo vremena pod zaštitom, na početku se mogu vidjeti neki natpisi na stijenama.

Fotografije su nastale uz špiljsko osvjetljenje.

Špilja Lokvarka
Špilja Lokvarka

Vrlo blizu se nalazi Park šuma Golubinjak, koju smo nakon špilje obišli.