Narukvice prijateljstva

Ove narukvice su neizostavni dio odrastanja u osamdesetima. Bilo bi nepravedno da iti jedna generacija propusti priliku da preko ljetnih praznika upozna ovu jednostavnu vještinu i ostavi uspomenu sva nova ljetna prijateljstva.

Narukvice prijateljstva

Materijal: konac za vezenje, najbolje mouliné. Više o koncu za vezenje možete pročitati na Vezenje – savršeno ljetno opuštanje. Ja koristim Ljubicu, naše tvornice konca iz Zagreba Unitas. Ako ih ne možete naći u dućanima s priborom za ručni rad, možete preko njihove FB stranice naručiti dostavu.
Dodatno: škare, tupa igla (za popravljanje) i sigurnosna kopča (sigureca iliti ziherica).

Početak
Izaberite boje za narukvicu. U ovom prikazu koristila sam četiri boje, pa imam osam niti. Za malu dječju narukvicu dovoljno je odrezati jedan metar u svakoj boji. Zatim te četiri niti presavinuti na pola i zavezati čvor. Ovako smo dobili omču na vrhu o koju ćemo zakačiti sigurecu, a kasnije i za zavezati narukvicu. U ovom primjeru radila sam V uzorak pletenja.

Narukvice prijateljstva

Uredno razdvojite niti tako da su strane zrcalno simetrične: – s desna na lijevo: lila, roza, plava, bijela – bijela, plava, roza, lila.
Za druge uzorke, prema uputama bi se boje drugačije rasporedile. Sigurnosnu kopču zakačite za neki jastuk ili slično kako biste dobili čvrsti oslonac za rad.

Narukvice prijateljstva
Narukvice prijateljstva: početak rada

Osnovni čvor lijevi i desni
Ovisno koju boju čvora, odnosno koju nit želimo da bude na vrhu biramo lijevi ili desni čvor. Na slici desno je prikazan desni čvor: konac prebacimo preko prvog lijevog mu susjeda (ovdje plavi iznad bijelog) i napravimo čvor (ovdje plavi čvor) i spustimo niti da su opet u istom rasporedu. Zatim napravimo i drugi desni čvor i spustimo niti tako da je sada plava ispred bijele. Ako nastavimo s plavom niti dalje, dobit ćemo plavi red. Zapamtiti treba da je svaki čvor ustvari napravljen od dva čvora, lijeva ili desna.
Na isti način se izrađuje lijevi čvor: nit prebacimo preko prvog joj, sada desnog susjeda.

Narukvice prijateljstva
Narukvice prijateljstva: stvaranje V uzorka

V – uzorak
Ovdje prikazani V-uzorak se izrađuje na način da se prvo krene s desne strane, desnim čvorovima s lila niti preko roze, plave i bijele, te se tu zaustavimo. Zatim isto napravimo s lijeve strane lijevim čvorovima. U sredini izradimo dvostruki lila nit.

Narukvice prijateljstva
Narukvice prijateljstva

Završetak
Kada smo došli do željene duljine zaveže se čvor ili se izrade pletenice. Za pletenice se razdvoje sve niti u dva niza i zaveže se čvor, zatim se izrade pletenice i opet osiguraju čvorom. Jednu pletenicu provučemo kroz omču na vrhu, a drugom vežemo narukvicu.

Uzorci i kombinacije su razni i jednom kada se usvoje osnove ravnog uzorka i V-uzroka mašti nema kraja.