Ljeto… i naravno da se pitate što bismo mogli šivati. Istina je da sama pomisao o paljenju glačala na ovim vrućinama ne predstavlja nikakvu motivaciju. Ipak, ako se pažljivo sve isplanira nekoliko ljetnih komada ukrasit će godišnji i more i plažu i izlete, izlaske kojima se svi veselimo. 

Prvi i neizostavni projekt u koji se upuštaju svi početnici za šivaćom mašinom je torba. 

Gospođa! torba za pjacu, kupovinu, platnena 100 bofora

Materijal za izradu torbe za plažu može biti lan, traper, keper ili bilo kakva mješavina koja odgovara ovim materijalima. Sjajno bi bilo da ako imate doma neki komad koji se može prekrojiti ili iskoristiti, tipa stolnjak, pokrivač…  Važno je da odgovara debljini i gustoći ovim navedenim materijalima. 

Ovisno o tome koliko ručnika i ostalih dodataka planirate nositi na plažu ovisit će i izbor materijala. Kod nas su to četiri ručnika i još po koja sitnica, znači velika torba. Lan izvana daje prirodni štih, a keper iznutra joj daje čvrstoću. 
Ako se radi torba za soliranje na plaži, znači idem sama i dovoljan mi je jedan ručnik – onda to mogu biti i tanji pamučni materijali.

Ne zaboravite džepove, vanjski i svakako unutarnji. Ako imate vodoodbojnih materijala u restlu, od nje napravite unutarnji džep. Bit će korisno imati suhi prostor u torbi. 

Naramenice izradite od istog materijala duge ili kratke, prilagodite veličini torbe po vlastitoj mjeri. Ako imate s neke stare torbe naramenice koje se mogu iskoristiti ili možda neke gurtne ili trake, olakšat ćete si posao ako ih iskoristitie. 

Šivanje francuskog šava

S podstavom ili bez?

Pitanje je hoće li torba imati podstavu. Ako je materijal težine oko 200-230 g/m² može se raditi i torba u jednom sloju.

Ako odlučite šivati nešto jednostavno, bez podstave preporuka je koristiti francuski šav, koji će sakriti neporubljeni rub i učiniti torbu dodatno čvršćom, budući da je francuski šav ustvari dvostruki šav. Šiva se tako da se tkanina prvo postavi s uzorkom prema vani i prošije, zatim se preokrene, dobro pritisne glačalom i prošije još jednom, ostavljajući rub unutar dva šava.

Više o šivanju jednostavnih torbi šivanjem francuskog šava nađite u ovom postu.  Pročitajte više u postu. 

Torba s podstavom
Princip je, naravno jednostavan. Za izradu torbe s podstavom izrežu se dva jednaka komada tkanine, jedan vanjski jedan za podstavu.

– Presavijemo tkaninu da je uzorak unutra. Na ovaj način ne moramo prošivati donji rub tkanine, nego samo dva bočna.

– Prije bočnih šavova našijte džepove. 

– Prošiti bočne strane. Za unutarnji komad torbe ostavite  10 ak centimetara otvor za preokretanje. 

– Zatim presavijemo donji rub u trokut da dobijemo željenu dubinu torbe. To učinimo i na vanjskom i na unutarnjem komadu. 

– Preokrenite sada vanjski dio torbe i pažljivo ga umetnite u unutarnji dio. Pažljivo, uvjerite se da se šavovi poklapaju. Osigurajte iglicama.

– Umetnite naramenice između unutarnjeg i vanjskog komada, pazeći da se naramenice ne svinu ili preokrenu. Važno je da budu na jednakom razmaku, ravne i uredne. Osigurajte ih iglicama 

– Prošivanje započnite sa stražnje strane oko 3 cm prije bočnog šava. Budite sigurni da ste ojačali početak i kraj šava prošivanjem nekoliko puta “naprijed-nazad”. Prije nego okrenete komad

– Preokrenite. Izravnajte peglom. Zašijte unutarnji otvor. 

Veselo šivanje!