U mojim prijašnjim postovima možete pronaći detalje o tome kako je nastala potreba za ovim maramicama još dok su cure bile u pelenama. Pisala sam i o tome kako jednostavno uz malo organizacije možete i napraviti sami ovakve krpice – pripremite sav materijal, a za završno rubljenje odnesite ih krojačici u susjedstvu. Zabavit će te se odabirom uzoraka, razmišljanjem o veličini maramica koje će zadovoljiti potrebe tvog doma, a na kraju ćeš uposliti i šveljicu u kvartu. Savršen krug.

U ovom krugu izrade platnenih maramica zaključila sam da ustvari manje potrebe imamo za šarenim uzorcima, a više se zaista pokazuje potreba za maramicama kao takvim. Ove sa uzorcima su sada rezervirane kao iznenađenje kada se pojave. Prije dok su cure bile manje, gotovo sve su bile sa uzorcima. Flanel s uzorcima je kod nas teško nabaviti, pa ga naručujem iz UK. Sve to povećava cijenu platnene maramice.

Blogerice Maje Zmaje su isprobale moje blazinice i sve o tome nam ispričale u postu o Ekološki savjesnoj kupaonici. Pa pogledajte. Blazinice su izrađene od dva sloja pamučnog flanela. Veličine su 12 x 10 cm.

Platnene maramice
Platnene blazinice 12×10 cm za svaki dan

Kako koristiti platnene maramice?

Ja koristim platnene maramice po kući kada god mi treba maramica. Eto, jednostavno je. Za brisanje slinavih nosića, posebno kod duljih prehlada kada obične, jednokratne maramice mogu dobro nadražiti kožu ispod nosa. U tom slučaju mekane flanel krpice nemaju zamjenu.

Platnene maramice iz mašine
Platnene maramice iz mašine

Peru se sa ostalim rubljem na 60°C, normalan ciklus. Zgodno ih je na pranje staviti u mrežastu vrećicu kako se ne bi rasule po mašini. Platnene maramice će se zgužvati u male smotuljke, pa ih u protivnom morate tražiti po perilici. Obzirom da će se prilično zgužvati, bit će ih potrebno ispeglati. Peglanjem na visokoj temperaturi ćemo ih učiniti dodatno sigurnijim na moguće bakterije. Umjesto omekšivača ja koristim ocat.

 

Platnene maramice
Platnene maramice – jednoslojne i dvoslojne
Velike platnene maramice 20 x 20 cm, jednoslojne
Velike platnene maramice 20 x 20 cm, jednoslojne