Mnogi maštaju svoj hobi pretvoriti u posao ili ga smjestiti u neke poslovne okvire. Zašto ne? Da bismo postavili dobre temelje tome potrebno je imati poslovni plan. Ok, nemojte sad pobjeći ili kazati – uh, pa to je za poslovnjake, poduzetnike… gdje sam ja od toga?
Baš suprotno. Pravila su ista, a osnova je poslovni plan.


Dovoljno je sročiti par rečenica, na A4 formatu papira i on može biti gotov za sat vremena. Nakon toga ga možete, ali ga ne morate, objesiti na centralno mjesto vašeg doma, kuhinje ili što vam je već radni prostor.
Poslovni plan možda nećemo koristiti u smislu koji se koristi u “stvarnom” poslovnom svijetu. On će nam biti podsjetnik. Kada zapnemo, kada smo možda pred nekim odlukama prihvatiti ovaj ili onaj posao, zadatak, obavezu – da se vratimo na početak i da ne zaboravimo ideju iz koje je sve krenulo.

Pa krenimo u jednostavan poslovni plan za kreativce!

Što je to čime se bavimo? 
Dovoljna je jedna rečenica. Pa evo:

100 bofora su domaća radinost u kojoj izrađujem predmete od prirodnih materijala za svakodnevnu upotrebu, za unaprjeđenje doma. Svaki predmet je jedinstven i neponovljiv jer je ručno rađen.

Kako vidimo svoj proizvod na tržištu ili u našoj okolini? Postoji li potreba za mojim proizvodom i i koji bi problem rješavalo postojanje takvog proizvoda. Za 100 bofora je to sljedeće:

Danas je teško doći do proizvoda koji su kvalitetni,  ekološki promišljeni, a da su u isto vrijeme i po pristupačnoj cijeni. 

I odgovor na gornje pitanje, odnosno opis proizvoda.

100 bofora nudi unikatne, ali jednostavne predmete izrađene od pamuka i lana, po pristupačnim cijenama – tako da svatko može priuštiti ručno izrađen predmet koji će unaprijediti njegovu svakodnevnicu. Uz svaki predmet dolazi i priča kako je on nastao, popratne upute za šivanje i inspiracija kako bi se potaknulo kupca da se sam upusti u izradu sličnih predmeta. 

Konkurencija. Ovdje bismo se trebali usredotočiti na to zašto smo bolji od konkurencije ili kako da joj se približimo i nosimo s tim izazovom.

Moji proizvodi donose stil života, jer kupovina rukotvorina je stil života. Zbog direktne kupovine cijene proizvoda su pristupačnije. Prilagodljivost proizvoda prema željama kupca – nadovezivanje na ponuđene ideje izmjenom dimenzija, boja, oblika ne utječe na cijenu. Zainteresirani kupac tako može naručiti proizvod prema vlastitim potrebama i sudjelovati u procesu stvaranja jedinstvenog predmeta za svoj dom. 

Tko kupuje moje proizvode? Ili tko će ih kupovati u budućnosti. Ciljano tržište.


Osobe s pristupom internetu, a od toga 80% njih ima pristup društvenim mrežama. Uglavnom su to žene, a u malom postotku muškarci. 

Marketing. Kako će za nas posao čuti oni koji nas ne poznaju. 

Povezivanje na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter… 

Računica. Financijska računica. Koliko me košta izrada jednog proizvoda, a koliko njih 10 (ili 50). Koliko planiram uložiti i koliko od toga zaraditi. Ovaj dio ću sada zadržati za sebe. Bitno je biti realan. Tipa za početak imam budžet od 100 kn mjesečno za materijal. Ili od svake narudžbe ću os 80 % profita ulagati…

Predviđanja. I dalje, budimo realni, ali dajmo snovima zamaha i zatvorimo oči i zamislimo se za godinu dana u ovo doba, a onda i za dvije godine.
A onda otvorite oči i napišite što ćete napraviti sljedeći mjesec, što planirate za ljeto, za jesen i za Božić.

Veselo planiranje!

Pogledajte i druge postove “za kreativce”!

Save