Nadam se da nikada niste probali staviti deterdžent za ručno pranje suđa u perilicu, jer to nikako neće dati dobar rezultat. Naime sapunica će se toliko gusto proširiti perilicom da ćete ju morati doslovno lopatati van. Vaš sudoper neće moći primiti toliku količinu sapunice… sanacija će trajat će satima. Zaključujete – dogodilo mi se. Da. Stvar je da sredstva za strojno pranje posuđa nemaju i ne bi trebala imati sklonost stvaranja sapunice, a ona za ručno pranje se time ponose. To je osnovna razlika.

Koliko sam se puta našla u situaciji da mi nedostaje sredstvo za strojno pranje suđa, a perilica puna. Krcata. Soda bikarbona, koju vrlo vjerojatno već imate doma možete poslužiti kao zamjensko sredstvo za pranje posuđa u perilici.

Proizvođači perilica savjetuju da se koriste kupovna sredstva, tablete za suđericu određenih proizvođača, a majstore nerijetko čujemo kako tvrde da samo ovaj ili onaj proizvod treba koristiti, da se manemo jeftinih zamjena… a kamo li poći smućkati nešto u kućnom aranžmanu i uštedjeti i misliti da radite nešto dobro za sebe i svoj dom.

Ja se ne slažem ni s prvima niti s drugima, no na vama vlasnicima svojih perilica je da odlučite. Jasna mi je razlika u cijeni pojedinih proizvoda. Ali ono što me često smeta, kao potrošaća je konstantno gradiranje proizvoda. Prvo su bile 2 u 1 tablete, ok. Danas je to već 17 u jedan, a do proljeća će to biti tek blijeda sjena novog proizvoda 64 u 1. A ja još nisam potrošila džambo pakiranje ovih 6 u 1. Nekada se pitam ispere li se to uopće s mog suđa i koji je pravi sastav, obzirom da na pakiranju ne piše gotovo ništa. Nisam sretna s tim da po priboru za jelo imam nepoznanica.

Od svih pripravaka koje sam sama napravila za svoje domaćinstvo, upravo ovaj za suđericu smatram najkompliciranijim i uvijek iznova nešto prilagođavam.
Niz je faktora, od vode koliko je tvrda, do same suđerice. Iako se radi samo o jednom osnovnom sastojku – sodi bikarboni i nekoliko dodataka. Gdje god da ste se našli u ovoj priči, evo osnovnog recepta kako možete doskočiti nestašici kupovnog proizvoda ili jednostavno želite probati neko prihvatljivije rješenje, koje će ako budete zadovoljni biti po volji i vašem budžetu.

Sastojke čuvajte odvojeno u zasebnim posudama i stavite ih u pretinac za deterdžent netom prije pranja.

Za početak za jedno pranje omjer je ovaj:
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice krupne morske soli
1/2 žličice limunske kiseline
malo običnog tekućeg sapuna (jedan potisak, manje od pola žličice)

U pretinac za sjajilo se može staviti alkoholni ocat.

Nakon ovog pranja možete podešavati omjere. U većini recepata je soda bikarbona u omjeru 1:2 prema drugim sastojcima. Sodu bikarbonu s namjenom posebno za pranje čuvam u staklenci u koju nakapam 10-20 kapi eteričnog ulja limuna, naranče ili slično.

du

Objavljeno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/recept-za-strojno-pranje-posuda-na-bazi-sode-bikarbone-koji-je-dobro-imati-u-arhivi-11477 – blog.vecernji.hr