domaća radinost
domaća radinost

Imaš sve spremno za registraciju domaće radinosti. Najvažnije – imaš proizvod, imaš poslovni plan, ideju.
Ako je to tako, imaš riješen najjednostavniji dio. Da, zvuči bez veze, ali proizvod, ideja, vrijeme, plan su trivijalni i nalaze se s one lagane strane jezičca vage.

Najvažnija stvar, zbog koje mnogi se uopće ni ne upuštaju u registraciju svoje djelatnosti i ne žele napraviti taj korak pretvaranja hobija u dodatnu zaradu je naš pravni i porezni okvir.

Osnovno, nije to neki bauk, ali naša porezna avantura se odvija pod krilaticom “samo je mjena stalna”.
Druga značajka našeg pravnog i zakonodavnog sustava, a možda je to tako i u svijetu (ipak brijem da nismo mi to sve izmislili ni probleme, ni rješenja) je da su pravila i propisi podložni raznim tumačenjima. Sustav dozvoljava razne verzije i inačice pa tako i načine vođenja knjiga. Pogreška je smatrati da osobe koje sjede u područnoj poreznoj ispostavi imaju točne odgovore i rješenja. Jer nemaju.

Domaća radinost se smatra s obrtom izjednačenih djelatnosti. Stoga sve vezano za porezno poslovanje obrtnika vrijedi i za radinost.

Pogledajte i ostale postove na temu domaće radinosti.

Budući da imaš spreman poslovni plan – jasnu ideju što ćeš i što možeš napraviti u narednih godinu dana, onda možeš odlučiti između dva načina utvrđivanja i oporezivanja dohotka kojeg ćeš ostvariti:

  • paušalno oporezivanje dohotka
  • oporezivanje dohotka na temelju podataka iz poslovnih knjiga.

Koju ćete opciju odabrati ovisi o nizu faktora: jesi li stalno zaposlena, koliki dohodak planiraš ostvariti u zadanom poreznom razdoblju, hoćeš li trgovati gotovinom, snalaženje u vođenju poslovnih knjiga.

Vođenje poslovnih knjiga za sve obrtničke djelatnosti koje dohodak utvrđuju kao razliku između poslovnih primitaka i izdataka primjenjuju “načelo blagajne” i vode četiri knjige, praktički excel tablice:- Knjiga primitaka i izdataka (KPI), popis dugotrajne imovine (obrazac DI), evidencija o tražbinama  i obvezama (TO) i knjiga prometa (KPR).
Potrebno je odrediti i izgled račun
a (definiran s nekoliko zakona i pravilnika), odluku o pravilima slijednosti numeričkih brojeva računa, obrazac za otkazivanje narudžbe, vaš pravilnik usklađen s EU u slučaju odustajanja od kupnje ukoliko poslujete na daljinu (preko interneta npr.). Zgodno je imati i predložak ugovora o komisiji…


Iako su to zaista jednostavne računice za voditi, kroz poslovnu godinu ćete nailaziti na različite situacije i pitat ćete se kako knjižiti neku uplatu. Razgovarajući s kolegama sigurna sam da ćete naći na različita tumačenja raznih problema. Posebno su mi drage one kolege koji će braniti i polemizirati o svom načinu vođenja pojedinih računa kao da se radi o nekom važnom međunarodnom sporazumu ili primirju. Često ćete se i sami propitivati, iako vam je možda još i jučer bilo sve jasno. 


I zato, ako želiš bezbrižno voditi domaću radinost potreban ti je računovodstveni servis s kojim možeš ugovoriti konzultacije i koji će te pratiti u tvom poslovanju. Servis koji ima iskustva s poslovanjem koje ti vodiš: da zna što s Pay Pal uplatama, treba li ti EORI broj, VAT broj, kako knjižiti uplatu od Etsy-a, treba li Googlu izdati račun za zaradu ostvarenu od oglasa na tvojoj stranici…

Na žalost ovo je najteži korak, govoreći iz svog iskustva. Po meni običan knjigovođa neće biti od koristi. Jer samo vođenje knjiga nije problem. Potreban je računovođa, ja sam tako zaključila. Osoba koja je u stanju i ima iskustva sagledati čitavo tvoje poslovanje. Problem nastaje jer vrlo malo računovodstvenih servisa nudi ovakve usluge povremenih konzultacija, a da ih ne naplaćuje kao suho zlato. Ne mogu reći da je to ne razumljivo s njihove strane, jer ti heklaš čarapice, a imaš iste probleme kao i obrtnik koji zapošljava dvadeset osoba, proizvodi i fakrurira dnevno tvoj godišnji promet.

Sretno!