Šuma od filca

Donosim vam upute kako napraviti ove prekrasne ukrase koji mogu poslužiti kao kulisa za neku zimsku priču ili kao ukras za bor. Ono najbolje je da se ovi, u ostalom kao i svi ostali ukrasi, najbolje izrađuju u društvu, uz topli čaj i kekse. Zato okupite sve oko kreativnog stola i poslužite, uz čaj i kolačiće i želju za stvaranjem.

Šuma od filca

No, prije toga pripremite pribor.
Za izradu samo jednog stabalca poslužit će ostaci filca od nekog prethodnog projekta. No za cijeli šumoviti kraj predlažem filc u barem tri nijanse zelene boje i za vrh stabla filc u bijeloj ili bež boji.
Punjenje – ovisno što vam je na raspolaganju, vuna – najbolje, a puniti možete s poliesterskim punjenjem (najpovoljnije je kupiti neki obični ukrasni jastuk), vata, vatelin, ili što vam je već pri ruci.

Približna konačna dimenzija stabalca je malog 10 cm, srednjeg oko 12 cm i velikog oko 15 cm. Iz seta se mogu napraviti tri stabalca: mali, srednji i veliki. S
Približna konačna dimenzija stabalca je malog 10 cm, srednjeg oko 12 cm i velikog oko 15 cm. Iz seta se mogu napraviti tri stabalca: mali, srednji i veliki. S

Konac koji odgovara boji filca, po meni je najbolji ovdje neki Unitasov konac tipa Runolist ili Tulipan.
Igla za vezenje – oštra s velikim uhom, zatim škare i iglice za pridržavanje.

Moja šuma ima nekoliko različitih visina stabalaca. Najveći ima osim osnovnog stabalca još tri nadogradnje u obliku plašta s valovitim rubom. Srednji ima na osnovi još dva plašta s valovitim rubom i najmanji ima samo jedan plašt na osnovnom stabalcu.

Izrada
Prvo je potrebno spojiti osnovno stabalce. Plašt se svine na pola i prošije se bodom obamet po ravnoj strani. Zadržavajući isti konac na igli, nastavite šivati bazu na plašt. Prije nego se zatvori osnovno stabalce potrebno ga je napuniti punjenjem. Napunite ga dobro, ne štedite na punjenju – potrebno je dobiti malo bucmasto stabalce. Zatvorite šavom bazu i plašt i imate gotovo osnovno stabalce. Plašt s valovitim rubom sašijete jednako kao i plašt osnovnog stabalca. Svinite i spojite bodom obamet ravnu stranu plašta.

100 bofora - ručno šivanje filca

Plašteve s valovitim rubom možete, po želji učvrstiti na osnovu vezom T-boda na ovaj način: Pratite oznake A-B-C-D-E na slici. Izađite iglom na mjestu A od ispod plašta i ubodite odozgo u mjesto B. izađite odispod na mjestu C pa ubodite u D, nemojte stegnuti nit, samo lagano izađite s iglom na mjestu E. Provucite odispod konca na potezu C-D. Ubodite opet ispod E i nastavite isti vez na drugom mjestu na plaštu.

100 bofora, vezenje T-boda

Želite li pokloniti sebi li nekom drugom želju za stvaranjem, set za izradu šumovitog kraja pronađite u ponudi boforske radionice.

Objavljeno na: https://blog.vecernji.hr/100bofora/napravite-sami-ukrase-sumoviti-kraj-od-filca-rucnim-sivanjem-10608 – blog.vecernji.hr