Korpa za igračke i sitne stvari – 100 bofora

Izrada platnenih korpi je jednostavna i svaki početnik u šivanju ima na svom popisu izradu jedne. Princip je jednostavan. Za izradu korpe s postavom izrežu se dva jednaka komada tkanine, jedan vanjski jedan za podstavu. Visina izrezanih tkanina je barem duplo veća od željene visine korpe.  
Presavijemo tkaninu da je uzorak unutra. Na ovaj način ne moramo prošivati donji rub tkanine, nego samo dva bočna. Zatim presavijemo donji rub u trokut da dobijemo željenu dubinu korpe. 

STOCKHOLM IKEA
STOCKHOLM IKEA

Kako se izrađuje  pogledajte u tutorijalu na blogu. https://100bofora.net/dno-za-torbe-i-korpe-kako-se-to-radi/ 

Onaj teži dio je kako napraviti korpu baš željene veličine. Odnosno koliko će korpa biti niža, obzirom na širinu za koju smo prošili dno. U tablici sam izvela neke osnovne veličine tkanine prije šivanja i rezultat. U obzir sam uzela 1 cm za šav sa strane i 1 cm za rubni šav vrha korpe.  

Sve veličine su u centimetrima

Pa evo nekoliko savjeta kako da i prvi sašiveni komadi izgledaju profesionalno. Prvo je važno izabrati tkaninu. Za vanjsku tkaninu dolaze u obzir platna i veće težine (od 150 pa i preko 200 g/m2). Za unutrašnju tkaninu, ako je vanjska deblja, dobro je izabrati tanju (oko 120 g/m2). Ukoliko imate obje tkanine tanje, dobro je koristiti flizelin i primijeniti ga na unutrašnju tkaninu. Tako se dobije čvrstoća cijelog komada.  

Probajte izgled šava na nekom komadu tkanine prije nego krenete šivati. Nije potrebno koristiti pre kratki šav. Posebno ne za završni rubni šav, koji je ustvari estetski, a i služi da se unutrašnja tkanina ne prebacuje preko ruba korpe, kasnije u pranju i upotrebi.  

Najvažnije, kako bi komad izgledao uredan je da prije svakog novog šava, komad dobro stisnemo peglom, a nakon prošivenog šava ga rastvorimo i još jednom pritisnemo peglom.

Torba za užinu
Torba za užinu

Veselo šivanje.